L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca amb la Diputació de Girona. La primera neteja s'hauria d'haver fet aquest any, però, segons ha informat Olot Televisió, la pandèmia ha obligat a ajornar la neteja que s'havia de fer aquest any i, de moment, no la podran fer fins al 2021. El calendari preveu tres neteges tècniques fins al 2023. La particularitat del canvi de calendari és que ara la previsió és que el finançament a més d'anar a càrrec de la Diputació va a càrrec de Territori i Sostenibilitat.

El compromís de les neteges va venir arran d'una esllavissada de setanta tones de basalt que va tenir lloc prop de les cases que estan situades a la part del rierol Turonell. El despreniment va elevar les veus d'alarma i l'Ajuntament de Castellfollit va demanar accions per possibilitar la continuïtat de la part del poble que està assentada damunt de la cinglera.

Un any després de l'esllavissada va tenir lloc la primera neteja de la cinglera a dues bandes, la del Fluvià i la del Toronell. La neteja del 2018 va arribar després de catorze anys de l'última. El 2004, una empresa lleidatana va treure les plantes i els arbres que guanyaven terreny i provocaven escletxes entre les roques.

En aquestes escletxes s'hi congela l'aigua acumulada per la pluja i les rosades i és quan té lloc el moviment de terra que provoca l'esllavissada en el moment més inesperat. Els treballs del 2004 van costar uns 90.000 euros. Els despreniments també coincideixen després de forts períodes de pluja quan el terra està molt xop i es desfà arrossegant pedres i arbres.

L'última neteja va durar del dinou de gener fins a primers d'abril del 2018. L'empresa adjudicatària va instal·lar un cable de vida al vessant sud, el del rierol Turonell, que van deixar posat de cara a les pròximes neteges.

El dinou de gener quatre operaris van començar a treballar en vertical gràcies a arnessos lligats a un cable de vida. Va treure gran quantitat d'arbres i plantes invasores. Es tractava d'espècies de molta reproducció i creixement ràpid.

També van descobrir camins per facilitar el pas als tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquests tècnics estudien de manera constant el procés d'erosió de la cinglera. Detecten els llocs més delicats i estudien solucions per evitar despreniments. Tot i això, de tant en tant es desprenen algunes columnes de basalt del vessant nord i hi ha alguna esllavissada a la part sud. En els últims tres anys, després de la les setanta tones de runes, no hi ha hagut cap esllavissada significativa.