Extremadura, Balears i Canàries són de moment les úniques autonomies que han decidit no aplicar el tancament perimetral en els seus territoris per limitar els moviments durant aquests dies. L'última a aprovar aquest confinament ha estat Galícia i València el dijous. El tancament perimetral està ja en vigor des d'aquest divendres en el País Basc, Navarra, Aragó, La Rioja, Astúries, Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Cantàbria, Catalunya, Múrcia, Ceuta i Melilla i la Comunitat Valenciana.

Dimecres que ve, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut establirà els criteris d'aplicació relatius a l'eficàcia de les mesures que adoptin les Comunitats Autònomes, com per exemple la temporalitat de les mesures a set dies. Mentrestant, estaran vigents les mesures de restricció perimetral que cada regió adopti de cara a aquest cap de setmana.

Madrid, tancat als ponts

Finalment Madrid tancarà la regió tan sols durant els dos ponts -el de l'1 de novembre i el del 9 del mateix mes- després de comptar amb el vistiplau del Govern central. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va declarar ahir que no veu el tancament per dies de la regió com un «triomf» perquè, a parer seu, «no hi ha cap guerra» amb el Govern i va reivindicar que ella ha defensat les seves polítiques en matèria sanitària. La cap de l'executiu madrileny va posar l'accent que en els últims dies ha hagut de prendre «decisions molt complicades», especialment la relativa al tancament de Madrid.

En aquest punt, va traslladar que «lamenta la decisió presa i també les molèsties que pugui ocasionar» però va incidir en què el pont de Tots els Sants és un moment de «moltíssima mobilitat» en el qual sol haver-hi a la regió un milió de moviments.

Per tal de vigilar aquests moviments, el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, va indicar ahir que més de 700 efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil vigilaran el toc de queda i la mobilitat nocturna a la regió, uns agents que se sumen als efectius de les Policies Locals, per la qual cosa el desplegament «serà important». Franco va assenyalar que la Policia Nacional s'encarregarà també dels controls en els transports de viatgers, que inclou l'aeroport i les estacions de tren.