L'alcalde d'Olot, Josep Berga (JuntsxCat), en l'últim ple, va avisar que l'equip de govern preveu augmentar la partida d'ajuts d'urgència social durant l'any vinent. Aquest any, l'Ajuntament preveu tancar el capítol dels ajuts d'urgència social amb una aportació de 650.000 euros. Es tracta d'un apartat que ha augmentat un 183% en els últims vuit anys. El 2012 l'Ajuntament va destinar 230.000 euros a les emergències socials.

Aquest any, surten amb una partida de 137.500 euros que aniran augmentant segons les necessitats. L'alcalde ha explicat que trauran els diners d'accions que no siguin urgents. Va posar d'exemple millores als edificis municipals.

Berga va posar sobre la taula el fet que des de l'inici de la covid les necessitats socials s'han multiplicat. Va exposar que han estat 257 les famílies que han necessitat el banc d'aliments; el 2018 eren 95 les famílies que havien de recollir aliments. Segons ell, el menjador social, abans del març, atenia unes 30 persones diàries i ara n'atén 51 repartides en dos torns (un 70% més).

També va explicar que per primera vegada els serveis municipals del treball han informat de l'existència de persones amb qualificacions acadèmiques que fins fa poc tenien garantida la feina i ara no en troben.

L'alcalde va definir que l'Ajuntament garanteix les necessitats bàsiques de la gent sense ajuts de les altres administracions i va afegir que els instruments que han creat l'Estat i la Generalitat, fins ara, s'han mostrat «decebedors». Va enumerar la renda mínima garantida i l'ingrés mínim vital. Berga va plantejar que és impossible «arribar a tot arreu». Va apuntar que a primera línia dels ajuts als necessitats sempre hi ha els ajuntaments, els serveis socials, i els serveis d'educació.

L'alcalde va lamentar l'augment de casos de covid a Olot. «Ara hi ha 25 persones hospitalitzades», va dir. Va manifestar el suport de l'Ajuntament «als establiments que han hagut de tancar o han hagut de limitar la seva activitat per causa de la pandèmia». Va apuntar que el curs escolar tot i les aules tancades marxa bé.