El president nord-americà, Donald Trump, va minimitzar ahir les dades de la pandèmia als Estats Units, on aquest dijous hi va haver rècord de contagis i divendres es van superar els nou milions de casos. Trump va dir que és perquè es fan més tests i va assenyalar que el país està «millor que Europa».

«Més tests és igual a més casos», va defensar el mandatari en un missatge a Twitter, repetint un argument que ja ha fet servir altres vegades per defensar que els Estats Units sigui el país més castigat per la covid-19. «Tenim millors tests. Les morts estan baixant. Els hospitals tenen una gran capacitat addicional», va assegurar el president. «Ho estem fent molt millor que Europa», va subratllar Trump, que a principis de mes va donar positiu i va haver de passar breument per l'hospital.

88.000 contagis en un sol dia

Els Estats Units ha registrat aquest dijous 88.521 nous contagis de coronavirus, una xifra que suposa un nou rècord de casos diaris. Tot plegat, després de diverses setmanes registrant augments progressius de les xifres de positius fins a arribar als nivells de la primera onada de la pandèmia. La Universitat Johns Hopkins va actualitzar el balanç diari sobre la situació al país, el més afectat per coronavirus del món, i va informar que 1.021 persones van morir ahir en les últimes 24 hores a territori nord-americà per covid-19.

Els estats de Kansas i Carolina del Sud fa quatre dies seguits que baten el nombre màxim de contagis diaris, mentre que Wisconsin ha batut el seu rècord d'ingressos de covid-19 als hospitals.

Amb aquestes noves xifres, el total de casos acumulats se situa en 8.946.154 i les morts ascendeixen a 228.625 des que va començar la crisi sanitària i es detectés el primer cas als Estats Units.

Rècord diari en 30 estats

En contrast amb Trump, el principal responsable científic en la lluita contra el coronavirus als Estats Units, Anthony Fauci, va qualificar d'«inacceptables» les xifres del país i va recalcar en una entrevista radiofònica que els Estats Units no està en una tercera onada, sinó que mai no ha superat la primera.

Així mateix, l'epidemiòleg va assenyalar que, mentre que a la primavera Nova York concentrava gairebé la meitat d'hospitalitzacions per la pandèmia, ara el virus està afectant a tot el país. En aquest context, l'estat de Maine ha registrat 119 nous contagis de covid-19 en les últimes 24 hores, i s'ha convertit en el trentè territori nord-americà a confirmar rècord de contagis diaris a l'octubre.

Cap dels tres estats més afectats per la pandèmia -Califòrnia, Texas i Florida- apareixen a la llista. Fins ara, han constatat més de 924.000, més de 918.000 i gairebé 795.000, respectivament.