Un brot de coronavirus detectat a la planta d'Oncologia de l'hospital Josep Trueta de Girona ha obligat a sectoritzar i aïllar part d'aquest departament. En total són onze les persones que s'han infectat, tot i que, de moment, cap d'elles presenta símptomes. Un cop detectat, l'hospital ha fet un cribratge massiu a la resta de pacients i contactes estrets d'aquests malalts. La direcció de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha decidit repartir en sectors la planta vuit i aïllar en un d'aquests els contagiats per coronavirus. En cas que s'hagués d'ingressar alguna persona de manera urgent per un problema oncohematològic, es faria a la planta set de manera provisional, ja que també compta amb habitacions.

A més, el brot també obligarà a redefinir les guàrdies i els torns del personal per tal de poder garantir que sempre siguin els mateixos professionals els que estiguin a planta, i així minimitzar les rotacions dels treballadors. De moment, no es permetran els acompanyaments i s'ha previst posar en marxa de nou el sistema de comunicació a distància a través de les tauletes electròniques i altres aparells. Amb tot, sí que es podrà estar al costat d'un malalt en aquells casos de requereixin la presència d'un familiar o bé quan es tracti de final de vida.

Des de la Direcció de l'ICO Girona expliquen que s'estan seguint el protocols dictats pel Departament de Salut, en coordinació amb la Direcció del Trueta. També s'han activat els protocols d'actuació establert per l'ens.

D'altra banda, s'està fent un seguiment «acurat» per vigilar, de prop, l'evolució de tots els implicats, tants pacients com professionals, per tal de «poder aplicar les mesures pertinents en cada moment».

Brot a una residència de Reus

A Reus, el Departament de Salut ha intervingut la residència Ítaca Fortuny per garantir-ne el funcionament arran de la situació d'emergència sanitària. El centre ha registrat 44 residents positius dels 52 que té. A més, la meitat de la plantilla també ha donat positiu. En concret, són 21 els treballadors contagiats. Segons Salut, la seva intervenció es deu a la manca d'empleats, malgrat que assegura que l'actuació de la direcció ha estat «correcte».

El passat 22 d'octubre es va detectar un brot de coronavirus a la residència amb 54 dels 69 residents contagiats. Arran d'aquest brot es va fer un cribratge a la plantilla del centre i el dia 24 d'octubre es va constatar que 20 dels 45 treballadors del centre eren positius, segons les PCRs fetes. Per aquest motiu, la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat assumeix, provisionalment, la direcció i gestió del centre. També el dotarà de personal per tal de garantir la seva viabilitat tècnica.