L'exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS, Rafael Bengoa, va afirmar ahir que, si es mantenen les xifres actuals de la pandèmia a Espanya i no s'aconsegueix que baixin, «és inevitable, dins d'una o dues setmanes, en veure que això no està funcionant, anar a un confinament domiciliari».

En declaracions a Catalunya Ràdio, el també exassessor de Barack Obama i exconseller basc de Sanitat va asseverar que, «si aconseguíssim baixar els números i rastregéssim, es podria conviure amb el virus, però això no està funcionant i per tant és necessari passar al següent nivell». També va opinar que aquest segon confinament domiciliari seria més curt, ja que «estem parlant d'un mes», com el que s'han plantejat o es plantegen ja altres països europeus, i permetent els nens anar a l'escola, al contrari del que es va viure al març i abril.

A diferència d'aquell moment, ara caldria «no pensar com llavors» i «assegurar que, mentre estem confinats, es van muntant tots els sistemes de rastreig i de seguiment», perquè, quan baixin les xifres, «la infraestructura de control dels brots no se'ns vagi un altre cop de les mans». Bengoa va pronosticar que aviat «potser veurem els hospitals aclaparats amb pacients i, donant per fet que el comportament ciutadans irresponsable no canviarà, jo crec que el confinament nacional serà la millor mesura».

També va dir que la segona onada de covid era previsible i que, si bé la primera va ser «una tempesta perfecta», en ser impredictible, «un no pot deixar-se enxampar per la segona onada de la forma com ens hem deixat enxampar a Europa». «A l'Orient -va explicar- no s'han deixat enxampar per una segona onada perquè tenien un bon sistema de seguiment i rastrejos muntat» i va reclamar «imitar més a Orient i menys a Occident». Va advertir, a més, que «no hem de pensar en termes de salvar el Nadal, ja que això és el que vam fer quan vam dir: 'Cal salvar l'estiu, cal obrir el turisme i els bars' ».