Primer cap de setmana amb confinament perimetral a Catalunya superat, i la consellera de Salut, Alba Vergés, assegurava ahir que les mesures restrictives aplicades han aconseguit «desaccelerar» el ritme de contagis a la comunitat autònoma, que es troba ara en una «fase de mitigació», segons la consellera.

Per aquesta raó, les autoritats sanitàries catalanes descarten de moment demanar un confinament domiciliari per a la comunitat autònoma -tal com va fer ahir Astúries-, i es decanten per esperar que els indiciadors epidèmics «segueixin evolucionant favorablament» amb les mesures ja imposades. Tanmateix, Vergés va remarcar ahir la importància d'anar «pas a pas» i «donar temps» a les mesures en vigor, tot i que va insistir que no descarten «absolutament res», ja que la «desacceleració» en el ritme de contagis «està molt lluny de l'objectiu» -que és situar l'índex Rt per sota de l'1 i rebaixar els casos diaris a 1.000- i cal «no abaixar la guàrdia».

Per la seva banda, i davant la petició del Govern d'Astúries al Ministeri de Sanitat per aprovar un confinament domiciliari de 15 dies, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va descartar ahir «rotundament» aplicar cap confinament domiciliari a Espanya. «Ni hi estem treballant ni ho preveiem», va afirmar, i va afegir que amb «el ventall» de mesures que ja preveu l'estat d'alarma «es pot controlar la pandèmia». En aquest sentit, va remetre a la «certa estabilització» de casos que hi està havent a Catalunya o la que hi ha hagut a Madrid. El ministre va recomanar paciència per veure l'efecte de les mesures actuals i va demanar no caure en una «competició» per veure qui pren la restricció més dura.

Illa va afegir que en el marc d'aquesta pandèmia «les coses no són d'avui per demà», i va explicar que «quan un pren unes mesures es tarda un horitzó d'entre deu i quinze dies a veure el resultat». Per això recomana a les comunitats autònomes que tinguin «un punt» de paciència per veure els efectes de les mesures «molt dràstiques en molts casos» que s'han pres en diferents territoris. «Pensem sincerament que si hi ha una actitud correcta de la ciutadania i que si s'està actuant com s'està actuant amb contundència proporcionada a la realitat epidemiològica, amb això n'hi ha d'haver prou», va reblar el ministre de Sanitat. Davant la declaració d'Illa, l'expresident de la Generalitat Quim Torra va instar ahir el ministre de Sanitat a tenir «preparat i planificat» un possible confinament domiciliari si les condicions epidemiològiques empitjoren.

La situació a Madrid

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va afirmar les paraules d'Illa i va afirmar que en aquests moments no és necessari un confinament domiciliari a Espanya, encara que no ho ha descartat de manera categòrica en un futur si la situació epidemiològica ho requerís, ja que «el Govern està obert a tot». A més, va explicar que seria necessari ampliar l'actual estat d'alarma per desplegar un marc genèric que permetés albergar aquesta mesura, en cas que les comunitats autònomes considerin que cal «a la vista de les circumstàncies».

De la mateixa manera, el viceconseller de Salut Pública de Madrid, Antonio Zapatero, espera que la taxa de contagi baixi dels 400 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants i assegura que la situació de la regió és «favorable». No obstant això, va destacar que qui té les competències sobre la pandèmia és Salvador Illa, de manera que donarà suport sempre al que digui, encara que també va recordar que «en qualsevol moment hi ha instruments per ampliar les mesures si fos necessari».