La manca de personal és la principal preocupació de l'hospital Josep Trueta d en la segona onada de la pandèmia de la COVID-19. A més, es tracta d'una necessitat compartida amb la resta de centres sanitaris catalans. La direcció del centre admet aquesta situació com el principal entrebanc malgrat les contractacions realitzades per reforçar la plantilla en els diferents àmbits.

«El que s'està fent és oferir incentius», assenyalen fonts de l'hospital en referència a opcions com les hores extres. Aquesta opció repercuteix «en un cansament» dels professionals «que, de fet, encara arrosseguen part de la càrrega de la primera onada», admeten.

En canvi, la dotació de material és ara millor que fa mesos i es disposa d'equips de protecció individual, capacitat de realitzar PCRs i test d'antígens, coneixement sobre la malaltia i eines com monitors o respiradors.

Segons informen des d'aquest centre, es compta actualment amb 75 llits de malalts crítics (UCI), dels quals 12 corresponen a pediàtrics, encara que amb capacitat de creixement amb ocupació de nous espais com va passar en la primera onada. En definitiva, la situació de la instal·lació sanitària de referència a Girona passa actualment per quatre punts diferents.

Despeses de la pandèmia

La despesa del Trueta s'ha incrementat de manera substancial amb un creixement d'un 14,68% que es xifra en 26,3 milions d'euros.

Al tancament de 2019, el pressupost era de 179 milions d'euros i està previst que, el 2020, ascendeixi a més de 205 milions per factors com l'augment retributiu, l'anomenada paga COVID, la nova contractació i la pujada d'inversió en material.

La plantilla estava composta al febrer per 1.938 professionals, mentre que actualment són 2.068, la qual cosa suposa un increment de 130, els més importants en infermeria (49), metges (29) i auxiliars d'infermeria (28).

L'atenció primària, clau

El paper de l'atenció primària ha estat clau per la seva tasca de contenció. Un exemple d'aquestes dificultats és el missatge que, des de les Àrees Bàsiques de Salut, han distribuït els seus responsables a través de xarxes socials per advertir del risc de «col·lapsar els serveis sanitaris» amb els índexs de contagi actuals i instar la ciutadania a complir amb els protocols de seguretat i respectar les quarantenes per frenar la transmissió comunitària.

Reorganització hospitalària

L'activitat no urgent va començar a reorganitzar-se la penúltima setmana d'octubre. Els sindicats coincideixen en la seva anàlisi amb la direcció en concretar aquestes desprogramacions. La delegada de Metges de Catalunya al Trueta, Núria Estanyol, reclama únicament que els canvis de torn a què obliga tota aquesta reorganització no afectin el salari dels professionals.

«El material i els llits són fàcils d'aconseguir ara, el que és difícil és tenir professionals, sobretot especialitzats en malalts crítics», diu Estanyol. També destaca en tot cas que la capacitat del Trueta «ha millorat molt respecte a l'anterior onada» i que, «de moment, no hi ha problema» per assumir la feina que arriba, tot i que apunta la dificultat que comporta el desconeixement sobre la velocitat de creixement que s'experimentarà en els pròxims dies.

Un altre aspecte a què es refereix és el de l'estrès de l'atenció primària, «perquè és la primera línia de defensa i si falla vindran pacients a l'hospital que no haurien de fer-ho, i alguns en canvi trigaran massa a arribar per por de contagiar-se aquí».

Personal «estressat»

Núria Estanyol diu també que el personal està «espantat» pel risc a què s'enfronta. El seu company a la UGT, Amador Losilla, recorda els 30 professionals del Trueta que recentment havien donat positiu del virus i estaven aïllats, a més d'uns altres 73 que es trobaven en quarantena.

Losilla, com Estanyol i la mateixa direcció, lamenta l'escassetat de plantilla en les circumstàncies actuals, alhora que destaca la millor preparació ara, fins al punt d'assegurar que la posada en marxa d'un hospital de campanya és una opció que «està lluny».

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus