CCOO reclama «solucions específiques» per acabar amb el dèficit «alarmant» de funcionaris que arrossega l'Estat a Girona. El sindicat, que es va concentrar ahir davant la Subdelegació, critica que la demarcació és el territori català on l'Estat ha reduït més plantilla (fins al 27% en deu anys) i denuncia que l'esclat de la pandèmia ha «desbordat» serveis com el SEPE -aquí, ja no s'atén presencialment- o la Seguretat Social «La gent pateix obstacles i dificultats per tenir drets que impliquen la mateixa vida», afirma la secretària general de CCOO a Girona, Belén López. El sindicat reclama a l'Estat que creï una borsa específica per a Girona, on hi hagi gent que estigui a l'atur, per poder cobrir aquestes «necessitats urgents» de personal.

La manca de personal de l'Administració de l'Estat a Girona és un problema que ve de lluny, però que s'ha agreujat amb l'esclat de la pandèmia, perquè l'allau d'ERTOs i les limitacions associades amb la covid-19 a l'hora de fer tràmits s'han sumat al dèficit de funcionaris. I això ha acabat provocant que serveis com el de treball (el SEPE) o la Seguretat Social (que tramita l'ingrés mínim vital o les jubilacions) estiguin desbordats.

A Girona, a més, plou sobre mullat. Segons denuncia el sindicat, aquí la disminució de plantilles és «alarmant» i, de fet, és la demarcació de Catalunya on s'han perdut més funcionaris de l'Estat en els darrers deu anys. En concret, segons dades de CCOO, aquí el descens ha estat del 27,2% (davant el 26% de Lleida, el 22,1% de Tarragona o el 14,6% de Barcelona).

A tot plegat també s'hi suma que Girona no és una demarcació atractiva, perquè el nivell de vida és més alt que en altres territoris de l'Estat, i això frena que els funcionaris vulguin establir-s'hi. El delegat sindical de CCOO del SEPE a Girona, Jorge Loma, explica que s'havia proposat donar incentius per fixar el personal -com es fa a les Balears o a les Canàries- però que l'Estat ho va denegar.

«Ens trobem completament desbordats», lamenta Loma. El delegat sindical explica que a la manca de personal que pateix el SEPE s'hi suma també la de recursos materials i informàtics, cosa que suposa endarreriments a l'hora de tramitar -i cobrar- els ERTOs derivats de la pandèmia.

De fet, a les comarques gironines, les vuit oficines que té el servei ja no atenen el públic, de manera que tots els tràmits s'han de fer de manera telemàtica. «En definitiva, la gent triga a cobrar, hi ha dificultats per accedir a les sol·licituds i els funcionaris ens trobem completament desbordats», resumeix Loma.

I la situació de desbordament que es viu al SEPE també es trasllada a la Seguretat Social. Aquí, la delegada de CCOO, Rosa Chocano, explica que sí que s'atén el públic, però que costa molt aconseguir cita prèvia perquè estan del tot saturats. I a tot això, diu Chocano, també s'hi afegeix la bretxa digital. «Molta gent no té accés als mitjans informàtics per tramitar les sol·licituds», lamenta.

Solucions «específiques»

Per reclamar que es posi fi al dèficit de personal que viu l'Estat a Girona, diversos delegats de CCOO es van concentrar ahir davant la Subdelegació. Portaven una pancarta amb el lema «Els drets de ciutadania no poden esperar! + Personal + Recursos + Coordinació».

La secretària general del sindicat a Girona va criticar que la manca de plantilles, lligat amb «la falta de coordinació, de procediments clars i material informàtic obsolet», acaba afectant «drets que impliquen la mateixa vida». «Estem parlant de no poder cobrar l'ERTO o accedir a l'ingrés mínim vital», subratlla López. Tot i això, admet que, en aquest cas, el Govern espanyol sí que ha aprovat mecanismes per amortir l'impacte econòmic de la pandèmia.