L'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha reduït fins a un 30% l'activitat quirúrgica arran de la segona onada de la pandèmia. S'han anul·lat totes les operacions programades que necessiten ingrés i el bloc quirúrgic ha prioritzat aquelles intervencions urgents, les d'oncologia i les de cirurgia major ambulatòria. En paral·lel, després que l'espai que ocupava l'hospital de dia de tractament es reconvertís en una UCI, el servei ja s'ha traslladat a una de les unitats d'hospitalització. Es manté l'activitat a consultes externes, però les visites es fan a distància sempre que sigui possible. La segona onada ha tensionat l'UCI del centre, que té tretze dels quinze llits disponibles ocupats (el 87%). I tots ells per malalts de coronavirus.

Amb l'augment d'hospitalitzacions per covid-19, l'hospital Santa Caterina ha reorganitzat el centre amb l'objectiu que l'atenció als pacients -tant aquells infectats per coronavirus com els que tenen altres patologies- tingui el menor impacte possible damunt l'activitat assistencial. La segona onada de la pandèmia, però, com també passa al Trueta, ja ha obligat a suspendre i reprogramar operacions.

Segons informa l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'activitat quirúrgica s'ha reduït fins a un 30%. Sobretot, perquè s'han anul·lat totes aquelles intervencions programades que necessiten ingrés. El bloc quirúrgic ha prioritzat les intervencions de patologia urgent no ajornables, les de pacients oncològics i les de cirurgia major ambulatòria.

A finals d'octubre, el Santa Caterina va reconvertir en una UCI l'espai que ocupava l'hospital de dia de tractament. Ara aquí hi ha sis boxs, que van sumar-se als nou que tenia la unitat de crítics del centre hospitalari.

Tot i això, l'impacte de la pandèmia ja ha tensionat l'UCI. Perquè dels quinze llits que hi ha disponibles, tretze d'ells (el 87%) estan ocupats. I tots, per malalts de coronavirus. A part, hi ha 31 pacients més de covid-19 ingressats als centres de l'IAS.

Recuperació i endoscòpies

El servei d'hospital de dia de tractament, que abans es prestava allà on ara hi ha l'extensió de la UCI, s'ha traslladat a una de les unitats d'hospitalització. D'aquesta manera, a diferència de la primera onada, es manté la recuperació del pacient quirúrgic, i també les endoscòpies.

Com ja va anunciar l'IAS a finals d'octubre, les consultes externes continuen mantenint l'activitat. Sí que s'intenten evitar les visites presencials quan no són estrictament necessàries, i en aquests casos es fan per telèfon o de forma telemàtica. També es mantenen els programes de detecció precoç del càncer de mala i de colon (dels quals l'hospital Santa Caterina n'assumeix la gestió de l'oficina tècnica).

Pel que fa a salut mental, fa una setmana i mitja que les urgències psiquiàtriques s'han traslladat de nou a la Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació de l'edifici Salt del parc hospitalari. D'aquesta manera, s'han alliberat els boxs de salut mental del servei d'urgències de l'hospital i s'han pogut dissenyar dos circuits diferenciats d'atenció urgent (un per a pacients amb covid-19 i l'altre, per a d'altres patologies). També s'han traslladat les urgències de ginecologia i obstetrícia a una de les plantes d'hospitalització.

A més, des de mitjans d'octubre, l'IAS manté restringits els horaris de visites als pacients i el nombre d'acompanyants. Ara es limiten les visites a una hora al dia i un acompanyant en el cas del Santa Caterina, i a cap en el cas del sociosanitari La República (excepte per a casos excepcionals).

En aquests moments, als centres de l'IAS hi ha 44 pacients ingressats per covid-19 (dels quals tretze a l'UCI). Divuit professionals han donat positiu per coronavirus i hi ha cinc treballadors en aïllament per contacte estret.