El grup municipal d'ERC a ERCSant Joan de les Abadesses ha anunciat que demanarà que l'Ajuntament adapti el cementiri amb nous espais de dol per als nadons morts de forma prematura, ja sigui durant l'embaràs, el part o el postpart. La regidora Lluïsa Pérez Castró (ERC) ha explicat que la moció per als espais de dol per a nadons morts abans del part serà debatuda en el pròxim ple, el dimecres 25 de novembre.

ERC considera que les famílies que han patit un avortament també han de passar un dol. Així proposen que l'Ajuntament adeqüi un petit espai de record al cementiri amb una olivera, on sigui possible penjar o dipositar objectes de record. També demanen que hi posin una placa que recordi que l'amor no comença en néixer i no acaba amb la mort.

Plantegen que «disposar d'un espai de record com aquest ha de permetre visualitzar un dol tan dolorós i invisible socialment com és el dol perinatal o la pèrdua d'un nadó de forma prematura, ja sigui durant l'embaràs, el part o el postpart». Consideren que tenir un espai on recordar els infants que s'han perdut pot esdevenir un bàlsam on aferrar-se per les persones que no han pogut acomiadar el seu nadó.

Consideren que els dols provocats per la pèrdua d'un fill durant la gestació són, sovint, pèrdues invisibles per a l'entorn, però per als pares no ho són. Per aquest motiu, proposaran a l'equip de govern que valori i es consensuï un espai del cementiri municipal adreçat a aquesta finalitat, així com la seva possible denominació.

Segons ha explicat Lluïsa Pérez Castro, des de fa aproximadament un any diferents municipis catalans han aprovat adequar espais per a nadons morts abans del part o durant el part als seus cementiris.

Ha subratlltat que Vic, Torelló, Cervera, Altalfulla o Calaf han arranjat un espai dels seus cementiris per recordar els fills morts durant la gestació o bé de forma prematura. Ha apuntat que poc després de decidir entrar la moció, Barcelona va aprovar la creació d'aquest tipus d'espais i que Ripoll també ho ha fet. Un dels espais recordatori sol ser una olivera voltada per un banc.