Els Mossos d'Esquadra. Fins ara, quan la policia necessitava tant les gravacions com les lectures de matrícules, havien d'anar-les a buscar a l'empresa de seguretat que gestiona els dispositius. És a dir, a posteriori del delicte. Ara, però, les rebran directament al seu servidor, gràcies a una prova pilot que s'engegarà amb cinc municipis del Gironès, Osona, el Solsonès i el Moianès. Tots ells signaran un conveni amb Interior.

La prova pilot durarà un any. L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, un dels que hi participa, destaca que això permetrà ser «molt més proactius» a l'hora de combatre la inseguretat. Sant Julià de Ramis té instal·lades nou càmeres de videovigilància des del mes de març. Estan repartides entre els diferents accessos als dos nuclis (Sant Julià i Medinyà). Els aparells graven imatges de la zona i també tenen lectors de matrícules. Això permet saber, per exemple, quins cotxes accedeixen a urbanitzacions com el Golf o veïnats com Montagut i el Camp de les Comes.

A Sant Julià de Ramis no hi ha policia local, sinó vigilants municipals. I això provoca -com passa a molts municipis petits- que tot allò que capten les càmeres de videovigilància s'emmagatzemi al servidor de l'empresa que les gestiona (Alphanet). En cas que es cometi algun robatori, són els Mossos d'Esquadra els qui demanen les imatges a l'empresa, per veure si hi troben alguna pista que els serveixi per a la investigació.

Puigtió explica que els dispositius tenen «efecte dissuasiu». Però també admet que, en cas que les càmeres captin algun cotxe sospitós o que ja estigui «fitxat», això no se sap fins que es fa el buidatge per part dels Mossos.

«Quan rebem un avís de robatori, per exemple, alertem els Mossos», explica una de les vigilants municipals, Puri Pérez. «I són ells els qui demanen que els facilitin les gravacions d'aquell dia i d'aquella franja horària en concret per analitzar-les», afegeix.

Directe al servidor de la policia

Ara, però, això canviarà. Perquè Sant Julià de Ramis és un dels cinc pobles catalans que signarà un conveni amb el Departament d'Interior perquè els Mossos visionin en temps real tot allò que captin les càmeres de videovigilància. Les imatges, i també les lectures de matrícules, s'enviaran directament al servidor de la Direcció General de la Policia.

A més de Sant Julià de Ramis, també subscriuran acords amb Interior Sant Vicenç de Torelló i Sant Julià de Vilatorta (Osona), Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Castellcir (Moianès).

Marc Puigtió explica que l'acord amb Interior era «totalment necessari» per poder ser «molt més proactius» a l'hora de combatre la delinqüència. Perquè quan un cotxe sospitós passi per davant d'una de les càmeres, els Mossos d'Esquadra rebran l'alerta immediatament.

«És un pas molt important i cal agrair al Departament que l'hagi fet», subratlla l'alcalde de Sant Julià. «Perquè d'aquesta manera, pobles petits com els nostres, on desgraciadament hi pot haver molts robatoris, tenim eines més efectives per posar-hi fre», hi afegeix Marc Puigtió.

De fet, sense anar més lluny, l'alcalde explica que aquesta mateixa setmana les càmeres van permetre resseguir la trajectòria d'uns lladres que van actuar al municipi. Això sí, a posteriori dels robatoris.

Els lladres primer van entrar en un habitatge de Sant Julià, i després ho van provar en un altre de Medinyà. «Quan els Mossos van analitzar les imatges, van veure que eren els mateixos, perquè les càmeres de videovigilància van captar el cotxe», explica Puigtió. «Per tant, si aquestes càmeres ja haguessin estat connectades directament amb els Mossos, quan el cotxe va entrar a Medinyà, s'hi hauria pogut anar al mateix moment», diu l'alcalde.