Els Mossos d'Esquadra i la Mossos d'EsquadraPolicia Nacional. D'aquests arrestos n'hi ha tres que es van produir a les comarques gironines. Concretament, són tres joves d'entre 24 i 25 anys que s'han arrestat a Bordils, Maçanet de la Selva i Lloret.

L'operació es va iniciar el mes de setembre de l'any passat, quan els agents van detectar que grafiters reincidents manifestaven que era molt fàcil pintar a Catalunya i que actuaven amb total impunitat. El vandalisme ferroviari s'ha convertit els últims anys en una activitat delictiva organitzada, amb una greu incidència en el dia a dia de les xarxes de transport públic massiu. Mostra d'això són queixes constants de les operadores, com Renfe En el que portem d'any, han denunciat 1.255 fets.

A les comarques gironines s'ha pogut veure algun tren, especialment de rodalies, que tenia algun vagó pintat en aquests últims temps. Els investigadors destaquen que els vàndals ferroviaris actuen sempre en grups, des de dues persones a 30 quan el que busquen és pintar tot el tren. Habitualment són grups de quatre o cinc individus que actuen sense rols definits entre ells ja que el que persegueixen és pintar junts però cadascú fa el seu grafit.

Perill de nit

S'activen de nit i queden a l'exterior en grup per fer les intrusions. Accedeixen a les instal·lacions, vandalitzen els accessos, trenquen les càmeres de seguretat i demés sistemes de vigilància i marxen o es queden amagats a l'interior per posteriorment iniciar els actes vandàlics.

Els grafiters detinguts, molts d'ells multireincidents en les seves accions, també aturaven trens que estan en servei mitjançant les palanques de frens d'emergències, provocant una situació d'alarma i d'inseguretat entre els usuaris i els vigilants i empleats.

L'operatiu policia conjunt es va desenvolupar en dues fases, la primera dirigida a localitzar els 51 presumptes autors que residien fora de Catalunya per part de la Policia Nacional, i la segona, desenvolupada amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, amb l'objectiu de detenir els 48 restants, tres d'ells a la província de Girona.

Taquillera del tren

Entre les detencions a Barcelona destaca la d'una taquillera que expedeix bitllets, empleada a través d'una empresa subcontractada per RENFE i la d'un grafiter que hauria viatjat exclusivament des de Milà a Barcelona per pintar i que va ser detingut a peu de pista després de l'aterratge a l'aeroport.