Una vintena d'acadèmies privades de llengües, escoles i centres de formació de Girona reclamen a les autoritats sanitàries que «reconsiderin» les mesures adoptades per frenar la pandèmia i que els deixin reobrir. Asseguren que és un «greuge» en comparació amb les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI), que sí que tenen permès poder fer classes. El manifest està signat per més d'un centenar de centres de formació privats d'arreu de Catalunya afectats per les restriccions.

En el document, que han fet arribar a la consellera de Salut, Alba Vergés, evidencien les «incoherències» de permetre l'activitat de la formació reglada, però de restringir la que no ho és. Asseguren que els serveis que presten molts dels centres formatius permet complementar el treball que fan els infants a les escoles.

La viabilitat, en risc

A més, defensen que apliquen totes les mesures sanitàries i que les restriccions posen en risc «la viabilitat i la possibilitat de supervivència» de moltes empreses del sector, que alerten que no podran fer front a l'impacte d'aquesta nova suspensió de l'activitat.

A més, alerten que aquestes mesures poden tenir efecte en l'aparició i increment de l'economia submergida. «La prohibició de la realització de les classes presencials en els centres fa que els usuaris busquin alternatives fora de qualsevol mena de control», alerten.

Un mes obert, dels últims vuit

Una de les signants del manifest i afectada per les restriccions és la Sílvia Castelló, propietària del centre Qstura de Girona. Explica que ha patit diverses baixes d'alumnes i lamenta que només ha pogut obrir un mes dels últims vuit. En el seu cas, segueix impartint un curs reglat de laUdG però en canvi ha hagut de suspendre la resta de classes, per no ser-ho. «No té cap mena de sentit», destaca.

Hi coincideix la Raquel Fiol, de l'acadèmia d'anglès Raquel's School de la Jonquera, que també signa el manifest. Troba «incongruent» que les EOI sí que puguin seguir amb l'activitat habitual i en el seu cas han hagut de fer el salt a la virtualitat per poder continuar amb les classes. Remarca, a més, que per a molts nens és un reforç que els permet seguir la matèria a l'escola.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus