Els experts van expressar dimecres passat, en una reunió que van mantenir amb responsables del Govern, les seves diverses visions de com s'ha d'afrontar el control de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, unes discrepàncies que ahir van fer-se públiques a Twitter.

D'una banda, el catedràtic d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona Àlex Arenas va mostrar-se partidari del que denomina opció B, que és «relaxar les restriccions a canvi de fer teletreball, teleeducació i test d'antígens massius, sostinguts en el temps». L'opció A, en la seva opinió, és mantenir les restriccions actuals, esperar que baixi la corba i tornar a començar, per la qual hauria optat el Govern els propers deu dies. «Però Salut fa cas a les recomanacions de BIOCOMSC» -el grup d'experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-, que aposten per mantenir les escoles obertes perquè els nens que no disposen ni d'ordinador ni de wifi a casa puguin seguir les classes amb normalitat.BIOCOMSC també considera fonamental estendre tot el possible el teletreball, que el Govern recomana des de fa mesos.

Per aquesta raó, Arenas ha dissenyat dos plans de reobertura per als sectors de la restauració i la cultura, per fases, fent-la compatible amb els horaris de mobilitat diürna i nocturna, especialment el toc de queda, encara que amb condicions. Així, els locals haurien de disposar de mesuradors de CO2 certificats i visibles per als usuaris, per mantenir els nivells de l'aire per sota del límit recomanat; limitar la capacitat interior dels establiments a un màxim del 25%, indicant clarament el que suposa en nombre de clients i controlar la temperatura dels empleats. Els clients que mengin a l'interior haurien de proporcionar el nom complet, l'adreça i el telèfon per usar-los en el cas de ser necessari un rastreig de contactes, i que tots els empleats portin la mascareta en tot moment, ben ajustada a la cara, entre altres necessàries mesures de ventilació concretes.

En l'àmbit cultural, propugna per la reobertura gradual, primer les que es puguin realitzar a l'aire lliure, i en interiors, per fases, limitant l'aforament al 50% en butaca, escalonant les entrades en els espectacles, eliminant el servei de bar i que els espectadors només puguin deixar el seu seient en el cas de necessitar anar al lavabo. Contempla la seva proposta que els establiments tinguin sistemes centrals de tractament d'aire, mesuradors de CO2, i el manteniment d'una humitat relativa d'entre un 40-60% sempre que sigui possible.

El cas de Madrid

A aquestes discrepàncies, va sumar-s'hi també l'infectòleg de l'hospital Can Ruti de Badalona Oriol Mitjà, que va acusar a través de Twitter el coordinador de la Unitat de Seguiment de la covid a Catalunya, l'epidemiòleg Jacobo Mendioroz, de «frenar» l'ús d'antígens, i per aquesta mateixa raó va lloar l'estratègia de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va demanar que s'apliqui a Catalunya. «Díaz Ayuso ha tingut bons resultats amb test massius d'antígens, sense haver de parar l'economia. Catalunya pot accelerar la desescalada si supera les traves burocràtiques de Salut i col·labora amb les farmàcies i el sector privat», va escriure Mitjà.

Madrid va comprar cinc milions de test d'antígens i va fer cribratges massius a les zones més afectades per la pandèmia, una proposta similar a la que fa setmanes va proposar Mitjà, que considera que es podrien suavitzar les restriccions si aquests tests es generalitzessin a Catalunya.

Tant el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, com Mendioroz també han defensat l'ús d'antígens, i Catalunya està aplicant aquesta estratègia des de fa diverses setmanes. Segons Argimon, a Catalunya fins avui s'han fet gairebé 100.000 test d'antígens en les últimes 3 setmanes, quan la Generalitat va canviar el seu protocol per poder usar les proves Ag-RDT de Panbio Covid-19. Els resultats d'aquests tests es coneixen en vint minuts, davant de les 24 hores de les PCRs, i el seu preu és sensiblement més baix: al voltant de cinc euros, per 100 les PCRs.

Dos punts per tests ràpids

La Cambra de Barcelona habilitarà dos punts a Barcelona i Granollers per fer tests ràpids de covid-19. En el marc d'una prova pilot amb la biotecnològica catalana Blueberry Diagnostics, permetrà fer tests d'antígens a la Llotja de Mar de Barcelona i a Can Muntanyola de Granollers. «És urgent que el Govern estableixi un protocol per realitzar proves amb tests ràpids sobre tota la població possible», assegura la cambra.