La Generalitat ha publicat l'anunci per a la licitació de les obres de construcció de l'ampliació del bloc quirúrgic de l'Hospital Josep Trueta i de l'Hospital de dia oncohematològic de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). El plec de clàusules preveu la construcció d'un edifici nou de 4.000 metres quadrats i la reforma de 2.500 metres quadrats més de l'edifici actual. El preu de licitació màxim de les obres es preveu en 14.584.819,77 euros.

Està previst que el projecte es desenvolupi en quatre fases, per tal que les obres impactin el mínim en el desenvolupament de l'assistència sanitària. Les empreses que vulguin presentar les seves ofertes tenen temps fins al dia 9 de desembre.

Aquest estiu, el Departament de Salut es va comprometre a seguir invertint en l'actual Trueta mentre el nou Hospital no sigui una nova realitat. El departament considera aquesta obra molt necessària per poder incrementar la capacitat de resposta del bloc quirúrgic i d'oncologia, així com per complir els temps de resposta garantits pel Servei Català de la Salut (CatSalut) per a la cirurgia no oncològica.

El projecte d'ampliació del Bloc Quirúrgic i de l'Hospital de Dia, que va elaborar l'empresa PMMT, preveu la construcció d'un edifici nou de 4.000 metres quadrats distribuïts en tres plantes, i la remodelació de 2.500 metres quadrats més de l'edifici actual. En total s'actuarà sobre 6.500 metres quadrats.

Es passaria dels 11 quiròfans actuals a 16, un de les quals seria un quiròfan híbrid, és a dir, equipat amb dispositius avançats d'imatge mèdica, que permet realitzar cirurgia mínimament invasiva, tècnica utilitzada principalment en les àrees de cirurgia cardiovascular i neurocirurgia. El projecte també dotarà de més punts assistencials l'Hospital de Dia Oncohematològic. L'ampliació de l'edifici es faria elevant-lo dos pisos més per sobre de l'actual edifici de l'ICO, de manera que la planta zero del nou edifici acolliria l'Hospital de dia oncohematològic, la planta 1 quedaria de moment com un espai de reserva i la planta 2 acolliria l'ampliació dels quiròfans, que quedarien connectats a l'Àrea Quirúrgica que hi ha actualment. També està previst un creixement de punts d'atenció de la zona de reanimació postquirúrgica, de la zona de recepció prequirúrgica i l'àrea de cirurgia major ambulatòria (CMA).

Un cop s'hagin fet els treballs, s'equiparan els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el Bloc Quirúrgic en un equipament modern, amb l'objectiu de fer cirurgia robòtica, laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles.

El projecte també inclou la reforma completa del Bloc Quirúrgic actual, l'Àrea de Reanimació (REA) i l'Àrea de CMA, a més del Servei d'Esterilització, situat a la primera planta de l'edifici actual. La coberta del nou edifici contempla la creació d'un jardí terapèutic per als infants ingressats al Trueta, amb accés directe des d'hospitalització de Pediatria, situat a la planta 3.

A l'Hospital de dia oncohematològic de l'ICO, el projecte preveu l'increment de 15 espais de tractament i àrees de suport i permetrà redefinir els espais actuals per a millorar els espais de la UACO i l'atenció als pacients. A la vegada, permetrà assumir l'increment progressiu de tractaments en assaig i una adaptació d'aquests circuits d'acord el seguiment i complexitat d'aquests tractaments.

Modernitzar l'exterior de l'Hospital

Aquesta obra permetrà modernitzar l'aspecte exterior del Trueta. El disseny relacionarà l'aspecte ceràmic de la façana actual amb l'entorn de vegetació natural del vessant del riu. El nou bloc estarà connectat amb l'Hospital, conservant patis interiors entre els dos edificis, de manera que pugui mantenir la ventilació i la il·luminació natural.

El projecte també preveu un canvi de circulació de vianants a l'entorn del recinte hospitalari, ja que s'habilitarà una passarel·la que connectarà l'actual edifici de Consultes Externes i l'aparcament públic amb l'entrada principal de l'ICO, de manera que s'escurçarà el trajecte actual que han de fer els pacients i els seus acompanyants. Aquesta passarel·la es construirà per sobre de l'actual pàrquing d'ambulàncies i permetrà reduir a més del doble la distància entre els dos edificis.