La Generalitat va defensar ahir, coincidint amb els dos mesos des de l'inici de curs, la reobertura de les escoles presencialment, que només s'ha reduït a Batxillerat i Formació Professional, davant les queixes de sindicats i famílies, que l'acusen d'«improvisació».

El director general de Centres Públics de la Conselleria d'Educació, Josep González-Cambray, va afirmar que està «cada dia més convençut que les escoles s'havien d'obrir» fa dos mesos, el 14 de setembre, perquè considera imprescindible l'educació presencial.

Cambray va constatar que «el risc zero no existeix» però va dir que les escoles no actuen de vectors de transmissió del virus perquè s'ha frenat la propagació, i que suposen l'entorn més segur per als estudiants, per darrere de les seves cases.

El director general del departament dirigit per Josep Bargalló ha recordat que aquest divendres els grups confinats no arribaven al 3% del total i que gairebé el 97% dels alumnes estaven anant a l'escola: «Si això no implica que les escoles són segures, no sé què ho fa».

En canvi, sindicats de professors i associacions de famílies opinen que als centres hi ha transmissió comunitària: el portaveu en funcions d'Ustec·Stes, Xavier Díez, va dir que «l'escola podria haver estat segura, però la política de la Conselleria ha fet que no ho sigui». Xavier Díez va assegurar que, sobretot a l'educació Secundària, «els contagis s'han disparat i s'ha generat un gran caos».

El secretari general de CCOO Educació, Manel Pulido, va advertir: «Ens preocupa què pot passar quan haguem de tancar les finestres perquè fa fred». Per ara, les últimes instruccions de la Conselleria passaven per ventilar les aules 10-15 minuts cada hora, amb una obertura mínima de les finestres de 20 centímetres.

La directora de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (Affac), Lidón Gasull, va fer una valoració positiva del començament del curs, però gràcies a l'esforç del professorat i els equips directius, que «van posar molt de la seva part». En canvi, ella considera que la Conselleria no ha posat mesures estructurals per afrontar l'emergència educativa derivada de la pandèmia: «Estan improvisant constantment».

Contagis a les aules

Pel que fa a les últimes dades de contagis, el nombre de grups escolars confinats ha baixat fins als 1.989, tretze menys que divendres.Segons les dades del Departament d'Educació, els grups confinats són el 2,76% del total. En els darrers deu dies s'han confirmat 4.829 positius i el còmput global és de 25.972. Hi ha cinc centres completament tancats a Catalunya a les Avellanes i Santa Linya (Noguera), Lleida i a Tivissa (Ribera d'Ebre).

En relació amb la demarcació de Girona, els grups confinats també han baixat fins als 232; tretze menys que en el balança anterior, quan n'eren 245. Hi ha un total de 5.409 persones confinades. D'aquestes, 5.145 són alumnes i les 264 restants, professors. En els últims deu dies s'han registrat 1.340 positius i en els centres gironins hi ha un balanç acumulat de 2.686 contagis durant el curs escolar. Entre els centres mes afectats hi ha l'Institut La Garrotxa d'Olot, amb onze grups confinats, i l'Escla la Farga, amb set aules afectades pels contagis.