Quan el Regne Unit abandoni amb tots els efectes la Unió Europeaels ciutadans d'aquest país formaran part dels anomenats Tercers Països. És a dir, quan els seus ciutadans viatgin i vulguin entrar a Espanya, hauran de passar uns controls molt exhaustius a la frontera.

En el cas de l'aeroport de Girona això es traduirà en el fet que els agents de la Policia Nacional no només faran com fins ara, que era comprovar si el passaport era correcte -ja que el Regne Unit no forma part de l'espai Schengen-, sinó que hauran d'aplicar una normativa més dura. Per exemple, hauran de segellar els passaports d'aquests ciutadans i comprovar diversos aspectes. Per exemple, si han superat els dies d'estada permesos a Espanya, entre d'altres.

Això, per tant, implicarà que l'aeròdrom de Girona, que viu en bona part del turisme del Regne Unit, necessiti adaptar-se a la nova realitat. Un dels aspectes que -tot i estar previst amb anterioritat- s'ha hagut de fer és un canvi d'imatge en els filtres d'entrada i sortida de passatgers. En aquests moments s'estan ultimant les obres. Les que ja gairebé estan enllestides són les del filtre d'entrada. És a dir, la zona on arriben els passatgers quan procedeixen d'un vol i han de passar el punt fronterer.

Ara hi haurà sis cabines de la Policia Nacional. Es tracta d'un sistema automàtic de control fronterer on els viatgers de la UE poden validar la documentació -DNI i passaports- en mig minut. Les obres també arribaran a la primera planta de l'aeroport, a l'àrea de sortides. S'hi instal·laran tres casetes més de filtre d'entrada i una, apunta el cap de la Policia Naciona a l'aerport, Miguel Ángel Mata, servirà per al sistema automàtic ABC.

Necessitat de més efectius

A banda de les obres, a l'aeroport està previst també un increment dels efectius de la Policia Nacional, ja que com diu l'inspector, quan arribin diversos vols controlables caldrà tenir policies que treballin amb noves dinàmiques, arran del Brexit.