La Farga Palau de Ripoll serà seu del Ripoll Museu Així ho va aprovar ahir el Govern, que va subratllar que es tracta de l'exemple més destacat i l'únic visitable que es conserva a tot el país del sistema de producció conegut internacionalment com a farga catalana, de forma completa i amb la singularitat de les anomenades «trompes».

L'espai va ser adquirit pel mateix MNACTEC l'any 1997 i, en crear-se l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural l'any 2014, va ser adscrit a aquesta agència, que n'ha proposat ara la creació com a seu del MNAC.

Des de l'any de la seva adquisició, el MNATEC ha preservat, rehabilitat i museïtzat l'equipament, on actualment s'estan duent a terme de manera regular visites guiades, demostracions i activitats didàctiques. També forma part de dos projectes europeus en l'àmbit de la metal·lúrgia.

L'any 1986, va rebre la designació de lloc d'interès històric metal·lúrgic mundial per part de la prestigiosa American Society for Metals. Des de la seva adquisició, la Farga Palau s'ha preservat, rehabilitat i museïtzat, i de forma regular es duen a terme visites guiades, demostracions i activitats didàctiques a través del MNACTEC, en col·laboració amb el Museu Etnogràfic de Ripoll.

Fundada el segle XVII

La Farga Palau de Ripoll va ser fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l'any 1978.

Es troba dins d'un edifici de pisos que servien i serveixen d'habitatges. La planta baixa l'ocupa la farga, amb les trompes d'aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l'obrador troben la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per emmagatzemar l'aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dona nom al mètode de la farga catalana.