18 de novembre de 2020
18.11.2020
Diari de Girona

La campanya forestal acaba tard a causa del canvi climàtic

Les pluges de principis de mes han reduït el risc però els Bombers fan una crida a no abaixar la guàrdia

18.11.2020 | 00:11
L'incendi que va afectar una àrea boscosa entre Caldes i Sils, aquest estiu.

El risc d'incendi forestal ha continuat ben present durant aquesta tardor a nivells similars a l'estiu, especialment a les comarques del sud de Catalunya, com a conseqüència de la desestacionalització de la campanya forestal provocada pel canvi climàtic. No ha estat fins a l'episodi de pluja de principis de novembre quan els Bombers han donat la campanya forestal 2020 per finalitzada. Segons les previsions, tot i això, els Bombers de la Generalitat fan una crida a no abaixar la guàrdia. I recorden que el canvi climàtic fa que es donin condicions de campanya forestal tot l'any.

A les comarques gironines hi ha hagut un estiu tranquil amb nivells d'hectàrees forestals cremades molt baixos i també durant la tardor. Segons les dades del Departament d'Agrictulra s'han cremat 17,96 hectàrees fins a 1 de novembre a Girona.

Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, han treballat entre gener i octubre en un total de 305 incendis. Aquí hi entren aquells que han destrossat massa forestal però també n'hi ha de tipus urbà i de vegetació agrícola. La zona on hi ha hagut més serveis és l'Alt Empordà, amb 98. La major part han cremat vegetació agrícola (33), seguits dels de vegetació urbana (28), mentre que el Ripollès ha estat la zona amb menys actuacions (9).

La desestacionalització de la campanya forestal és un fet que s'està veient en els últims anys i representa a la pràctica que ara el risc d'incendi ja no es concentra únicament en els mesos d'estiu, com a conseqüència del canvi climàtic. Els darrers mesos, i ateses les bones condicions meteorològiques, els Bombers també han pogut gestionar 64,5 hectàrees e terreny -10,5 a les comarques gironines, al Montgrí i a Mas Fumats, a Roses- en onze cremes prescrites. Aquestes aporten als Bombers una garantia de disposar de posicions tàctiques per treballar els escenaris estratègics dels possibles incendis forestals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit