El director general de Conservació i Manteniment d'Adif, Ángel Contreras, ha informat que «per causes sobrevingudes i imprevistes» s'ha hagut de reprogramar el restabliment de la circulació ferroviària de la línia R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà i, en comptes de posar-se en funcionament el 7 de febrer, no es farà fins al mes de maig. Ho va anunciar ahir en una reunió telemàtica amb representants de Rodalies, la Generalitat i el territori. Contreras va detallar que l'endarreriment es deu, principalment, a un «despreniment de terres que va tenir lloc a l'estiu en la fase inicial de les obres». Tot i això, Contreras va dir que els treballs de millora al túnel de Toses, engegats el passat mes de juny, «ja es troben per sobre el 50%».

El responsable d'Adif, que va informar sobre l'endarreriment en la posada en marxa del servei, va dir que el despreniment que va tenir lloc a l'estiu «va ser arreglat amb la màxima celebritat possible» i va apuntar que «les obres segueixen el seu curs amb normalitat».

De fet, va subratllar que «precisament s'estan executant aquestes obres per evitar riscos d'aquest tipus i avançar-se a un possible problema que hagués generat més riscos amb la línia de circulació». Davant d'això, Adif va situar la nova data per restablir el servei durant el mes de maig de l'any que ve. «El nostre màxim interès és acabar com abans millor les obres per reduir l'afectació als viatgers», va detallar. Inicialment la previsió d'Adif era que les obres s'allarguessin durant set mesos i mig i que la circulació es restablís el 7 de febrer. L'actuació de millora del túnel de Toses té un pressupost estimat superior als 9,5 milions d'euros i té per objectiu intervenir a l'estructura del túnel, situat entre Planoles i la Molina.

Està previst rehabilitar-lo per arreglar les patologies i els danys detectats en el marc de les inspeccions que s'hi han fet. En aquests moments s'hi estan duent a terme els treballs per millorar el revestiment i el drenatge.