Aquest divendres han començat a declarar els primers bombers que pertanyen al torn del parc de Girona, que està investigat per les protestes l'endemà de l'1-O a la plaça del Vi de Girona. En concret, han estat tres membres - un caporal i dos bombers -, a més de dos comandaments que aquell dia estaven de guàrdia, una cap de sala i el subdirector general. Segons fonts judicials tots cinc han decidit només contestar les preguntes de la seva advocada.

Aquests són els cinc primers membres que declaren després que el jutjat demanés la compareixença de tot el torn. El 15 de gener passaran per davant del jutge cinc efectius més. La Fiscalia els acusa d'un delicte d'abandonament del lloc de treball i un altre de malversació.

Una cinquantena de persones han acompanyat els tres bombers i els dos comandaments del cos investigats per les protestes l'endemà de l'1-O de fa tres anys a Girona. Es tracta de membres que formaven part del torn que treballava aquell dia i que el Jutjat d'Instrucció 2 investiga arran d'aquelles manifestacions. Als funcionaris - alguns d'ells ja jubilats - se'ls acusa per d'un delicte d'abandonament del lloc de treball i un altre de malversació. Ara bé, cal tenir en compte que aquest últim, la Fiscalia només l'imputa als comandaments que tenien responsabilitats aquell dia.

En total, aquest divendres han passat davant del jutge tres bombers del parc de Girona i dos comandaments que treballaven des de Bellaterra. Segons fonts judicials només han contestat a les preguntes de la seva advocada i han detallat quin és el funcionament d'una guàrdia.

L'endemà del referèndum, la plaça del Vi de Girona va viure una protestat multitudinària contra la violència policial de l'1-O. Hi van prendre part més de 4.000 persones i els grans protagonistes d'aquell dia van ser els Bombers, a qui la ciutadania va voler agrair que els haguessin protegit durant les càrregues del dia anterior, en seus electorals com el Col·legi Verd o el Bruguera.

A la protesta que es va fer davant l'Ajuntament s'hi van acostar una desena d'efectius del cos. Tots anaven uniformats, i la ciutadania els va rebre entre aplaudiments i els van fer un passadís perquè accedissin fins al centre de la plaça.

Fa un mes, el Jutjat d'Instrucció 2 de Girona va citar tots els efectius que aquell dia estaven de guàrdia al parc de Girona, precisament, arran d'aquesta protesta. En total són una desena de persones, la gran majoria bombers. Després dels cinc que han declarat aquest divendres, la resta ho faran el proper 15 de gener.

Aquest jutjat és també el que investiga cinc comandaments dels Bombers pel comboi de protesta que aquell 2 d'octubre, a primera hora del matí, va passar davant la comandància de la Guàrdia Civil de Girona.

Denúncia de la fiscalia

L'origen de la causa és una denúncia de la fiscalia que recollia que, aquell matí, set vehicles logotipats del cos que portaven "castells favorables al referèndum" van passar per davant de la comandància, fent sonar els clàxons i les sirenes. Segons el fiscal, van proferir "insults i expressions" de menyspreu als agents i també els van fer la botifarra. Després, el comboi va enfilar cap al centre de la ciutat, fins a arribar a la plaça del Vi, on s'hi havia convocat la concentració.

Malversació i abandonament del lloc de treball

Segons la fiscalia permetent o participant en el comboi i la manifestació posterior a la plaça del Vi, els comandaments tots ells podrien haver incorregut en delictes de malversació de diners públics i abandonament de destí com a funcionari.

En el cas de la malversació - que no s'imputa als bombers rasos -, seria perquè van utilitzar recursos propietat de la Generalitat destinats a apagar incendis i fer salvaments per a una altra finalitat. En relació a l'abandonament del lloc de treball, seria perquè "durant hores" la Regió d'Emergències de Girona no va comptar amb aquests efectius "i per tant no haurien pogut atendre qualsevol urgència".