L'activitat hospitalària que s'ha hagut de desprogramar als centres hospitalaris durant la segona onada de la covid-19 serà inferior al 10%. Així ho va avançar ahir el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, en una entrevista al 324, unes xifres que encara són provisionals perquè es calcula «a mes vençut» i que ha atribuït a l'experiència de la primavera passada i als «reforços i canvis administratius».

Comella va reiterar que les operacions i visites no urgents ajornades aquest any no es podran recuperar fins a finals del 2022, en «18, 20 o 24 mesos». També va destacar la importància de baixar dels 300 pacients a la unitat de crítics per encarar una «probable» tercera onada de la pandèmia «amb una pressió més baixa».

Pel que fa al servei de primària, el CatSalut va anunciar fa uns dies que durant l'octubre es va mantenir el 97% del servei no relacionat amb la covid-19. En plena segona onada, l'activitat ha augmentat un 36% respecte a l'any passat. Aquest increment d'activitat es manté des de l'estiu: un 4% al juny, un mes marcat per la recuperació de l'activitat no relacionada amb la covid-19; un 9% al juliol; un 32% a l'agost i un 29% al setembre.

Durant la primera onada, els ambulatoris van haver de suspendre un 56% de l'activitat habitual.

Prevenció per la tercera onada

Comellas va explicar que, des que es posen en marxa les mesures de control fins que la pandèmia s'aconsegueix frenar es produeix un increment de 500 llits de pacients crítics i, per això, és una xifra «molt rellevant». A més. va assegurar que «amb molta probabilitat hi pot haver una tercera onada i ens ha d'agafar amb una pressió el més baixa possible», va remarcar.

Per últim, el director de CatSalut va celebrar que s'hagi pogut mantenir una «grandíssima part» de l'activitat hospitalària.