Els psicòlegs adverteixen que no és bona idea plantejar aquest període de tancament i escassa activitat com un «parèntesi» i fantasiejar amb els plans que farem quan la vacuna permeti certa tornada a la «normalitat». El creixent neguit, ansietat i incertesa davant el que és desconegut que viu la població després de l'arribada de la Covid ha portat fins i tot l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a alertar sobre l'anomenada «fatiga emocional» o «fatiga pandèmica», que l'organització calcula que ja afecta el 60% de la població europea.

Els experts en psicologia criden a utilitzar algunes eines per afrontar l'hivern pandèmic que tenim per davant, entre les quals no hi hauria d'haver «desconnectar-se de la realitat present i pretendre fer plans amb dates concretes de l'estil: el viatge que no vaig fer el 2020 el faré el 2021», explica Elena Requena, doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona: «És important no pensar massa en el futur, posar-se metes, pensar en si podré viatjar on vull el proper estiu. Tot això en la situació actual on la incertesa és tan gran pot ser frustrant», explica la també col·laboradora de la Fundació Pere Tarrés. Per a Requena, «cal tenir esperança, però no pot ser falsa, infantil i idealitzada; és millor viure el moment i fer plans a curt termini».

Per a Requena, no hi ha dubte que «aquesta segona onada» és més dura que l'anterior, perquè a diferència de l'anterior ja no veiem tan a prop la llum al final del túnel». «Al març pensàvem que al final de l'estiu tot hauria passat. Ara veiem que no és així», va afegir. Requena va cridar a reprendre els bons hàbits i rutines ja interioritzats del primer confinament, com el descans adequat i l'exercici físic, per encarar adequadament aquest hivern de tancament parcial, així com a «deixar que la pandèmia ens ensenyi algunes lliçons».