La patronal catalana Foment vol impulsar una xarxa integrada per les organitzacions empresarials, laboratoris, col·legis professionals i les administracions que permeti l'arribada massiva de testos d'antígens als polígons industrials i a petites i mitjanes empreses.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va assegurar ahir que el projecte està en estudi i serviria per «universalitzar» l'arribada d'aquests tests a empreses mitjanes i petites que no disposen de recursos per suportar en solitari els costos del desplegament d'aquestes proves per detectar la covid-19. L'objectiu, segons preveu la patronal, és aplicar la iniciativa en uns quinze dies perquè la gent pugui anar a treballar amb seguretat. En aquest sentit, Llibre indica que la proposta d'universalitzar aquestes proves d'antígens a tots els ciutadans permetria estar al nivell de Madrid.

En declaracions al programa Converses de COPE-Catalunya, el dirigent empresarial va dir que aquest tipus de xarxes s'ha experimentat a regions d'Itàlia, Alemanya, Bèlgica i França i permeten la realització de proves a un cost assumible, per a això cal la col·laboració de laboratoris i administracions.

Valoració positiva del pla

D'altra banda, Llibre va valorar de forma positiva les mesures de progressiva desescalada anunciades pel Govern aquesta setmana, tot i que considera que encara són «insuficients» i va opinar que a sectors com el comerç i la restauració es podria haver avançat més.

Així mateix va qualificar d' «impresentable» que hi hagi discrepàncies en el si del Govern català entre Junts per Cat i ERC «mentre hi ha gent morint-se de covid i empreses que s'estan arruïnant».

Sánchez Llibre també va demanar al Govern espanyol més ajudes directes per salvar empreses i que utilitzi la totalitat dels fons europeus disponibles, no només les ajudes directes sinó també els préstecs, per salvaguardar el teixit productiu. En concret, va referir-se a un pla de xoc d'uns 50.000 milions injectats a empreses, i dirigit especialment als sectors de l'hostaleria i restauració, el turisme, el transport, la cultura i l'esport.

Segons va dir, mentre que Espanya està destinant un 3% del seu PIB a ajudes directes a les empreses, Alemanya està dedicant el 7% i França i Itàlia el 4,5%.