Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més del 5% de la població mundial pateix algun tipus de pèrdua auditiva. Aquestes persones depenen, en gran part, de la lectura labial, l'expressió facial o l'ús del llenguatge de signes per comunicar-se amb la resta. Les mascaretes si el seu ús estigués estès. Una reivindicació repetida des de l'inici de la pandèmia i que la lectora Ivet Cano Boada feia arribar a l'espai 'Entre Todos' d' El Periódico -diari de la mateixa empresa editorial que Diari de Girona- a finals d'octubre: «Les persones amb discapacitat auditiva necessitem que ens atenguin amb màscares transparents».

La mateixa queixa que Marcos Lechet, sord des dels 5 anys i amb implant coclear, es va donar a conèixer a través de Change.org: «Les màscares opaques m'aïllen. Homologuin ja les màscares transparents!». Després de reunir 80.000 signatures (ara en suma més de 101.000) es va entrevistar amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i va aconseguir que diputats del PP, Ciutadans i Coalició Canària portessin l'assumpte al Congrés. Precisament aquest dimarts, la Comissió de Sanitat i Consum de la cambra baixa ha aprovat, per unanimitat, una proposició no de llei impulsada per la formació canària, per la qual urgeixen el Govern a certificar i distribuir màscares transparents, que facilitin la lectura de llavis, entre funcionaris, sanitaris i docents. Ara com ara, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha patentat uns models de nanofibres, «les millors candidates a ser transparents». El principal obstacle en les cada vegada més buscades mascaretes transparents és l'ús d'un determinat material transparent que compleixi amb el protocol antibacterià i permeti entrar i sortir l'aire. A Catalunya, on hi ha prop de 180.000 persones amb problemes d'audició, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va anunciar a principis de novembre al Parlament que arribarien les màscares transparents, la qual cosa va ser aplaudida per les Associacions Catalans de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS), impulsors de la campanya #VullLlegirElsLlavis. Finalment, aquest dimecres, 18, la Conselleria d'Educació va anunciar el subministrament de 64.000 mascaretes transparents a escoles.

Diversos projectes en marxa

Les fabrica l'empresa Mar Màgic, estan certificades per laboratoris acreditats i «són segures i eficaces contra la covid-19». A la Comunitat Valenciana, des del 13 de novembre, s'han començat a repartir en escoles mascaretes higièniques transparents reutilitzables Biovest Expression. A Espanya hi ha diversos projectes en marxa que esperen ser homologats. Un d'ells és basc. Tres joves enginyers biscaïns, Iñaki Mendialdua, Itxaso Domingo i Marcos Fernández, han creat unes màscares transparents a través de la seva start-up, Weetbe. El model, anomenat Weetbe Mask Osaka, equivaldria a la mascareta FFP2 i usa un material avalat pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC). En les seves característiques tècniques asseguren que els seus filtres bactericides filtren el 98% de les partícules, són reutilitzables, personalitzables i compten amb un motor de ventilació per facilitar la respiració.

A Catalunya, l'empresa Tèxtil Artigas comercialitza la mascareta transparent de tela VisibleMask, certificada com a mascaretes higiènica per l'Institut Tècnic Espanyol de Neteja. Les fabriquen amb tèxtil de poliamida i té un 95% de filtració bacteriana. Es pot utilitzar 24 hores seguides i suporta 30 rentades. El model, que costa 14,52 euros, és «ultra lleuger» i està disponible en diverses talles.

L'empresa val·lisoletana especialitzada en vestuari laboral Comercial Usa també ha posat a la venda una màscara certificada que permet llegir els llavis. Diversos dels clients amb els quals treballaven els van demanar una solució perquè amb l'obligatorietat d'usar màscara no es veiés compromesa la comunicació amb persones amb discapacitat, sobretot auditiva. Però també perquè en el sector de l'ensenyament pogués dur-se a terme un correcte aprenentatge de la lectoescriptura i de la pronunciació. Aquest model posseeix la certificació de les màscares quirúrgiques, és «gairebé 100% transparent i fabricada amb poliamida». En proves de laboratori, llança una eficàcia del 90%. És reutilitzable, no s'entela, aguanta 45 rentades i costa 15 euros. Un altre espanyol, Álvaro Gónzález Romero, i la seva parella, Simona Lacagnina, han creat des de Milà una màscara intel·ligent anomenada Cliu, la qual és sostenible i capaç d'autodesinfectar-se sola, a més d'alertar de focus pròxims de coronavirus. Integra tecnologia Bluetooth per conèixer el nostre ritme cardíac o la qualitat de respiració; és reutilitzable, biodegradable i diu reduir al·lèrgies. El seu preu, 250 euros.

Crítiques a les xarxes socials

Descartades les pantalles de plàstic que van sorgir a l'inici de la pandèmia, actualment moltes de les màscares que es poden trobar per internet estan equipades amb una part de plàstic integrada en una màscara tradicional. Utilitzen un polímer sintètic que impedeix respirar bé, produeix baf i no protegeixen. Per això, l'ús que han fet diverses celebritats, humoristes i periodistes d'algunes mascaretes transparents sense homologació ha estat molt criticat en les xarxes. Aquest és el cas de la comediant Susi Caramel, la cantant Mónica Naranjo i la presentadora Cristina Tárrega. Aquestes últimes van utilitzar en gales i directes el model AllegraMask MED, fabricat a Alemanya i Itàlia i amb certificats d'EPI.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus