23 de novembre de 2020
23.11.2020
Diari de Girona

Bars, restaurants i cafeteries de Girona tornen a obrir les portes

L'Associació d'Hostaleria de Girona diu que el 30% a interiors els està «matant» i vol impulsar un model de terrasses com les del nord d'Europa

23.11.2020 | 13:35

L'hostaleria de les comarques gironines ha tornat a obrir les portes aquest dilluns, complint amb les mesures establertes a la primera fase del pla de desescalada. A primera hora del matí, les persianes s'han començat a aixecar i la majoria de locals han reobert i reprès la seva activitat.

La primera fase del pla de desescalada marcat per la Generalitat permet a la restauració obrir els locals amb un aforament màxim del 30% a l'interior i del 100% a les terrasses. Tot i això, les baixes temperatures que s'han registrat aquest matí a la ciutat i a la resta de la província, han fet que la majoria de clients optessin per entrar dins els locals, i han deixat les terrasses pràcticament buides. A mig matí, les terrasses s'han vist més plenes gràcies a l'augment de les temperatures.

Negocis «al límit»

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras, explica que la limitació del 30% als interiors està "matant" els restaurants, perquè no els surt a compte tornar a servir menús. El president admet que esperaven que hi hagués molts locals que obrissin dels que realment ho han acabat fent i que, tot i que pugui semblar que la vida torna a les taules, avui mateix ja han rebut trucades de negocis "al límit" demanant-los ajuda per contactar amb grups d'inversió i vendre'ls el local. L'associació vol impulsar ara un model de terrasses, a imatge de les del nord d'Europa, per poder afrontar l'hivern.

Els 2 metres, marcats a l'asfalt

A la plaça Catalunya de Girona hi ha dos locals correlatius: el Porcus i el restaurant Si no fos. Tots dos són del mateix propietari, Xavier Manresa. Ell és dels qui avui ha decidit obrir.

A la terrassa, ha pintat la separació de 2 metres damunt l'asfalt. Al migdia, sobretot, hi havia gent fent la cervesa o el cafè. I tot i que a l'interior, per sopar rep reserves a hores que no havia vist mai –com ara a les set de al tarda- ja admet que l'aforament del 30% és "molt limitat" perquè els locals són petits.

"Jo sóc dels que ha obert més amb el cor que no amb el cap, perquè crec que hem de tornar a engegar motors", diu, parafrasejant a l'inrevés les paraules de Josep Carreras. "Portem des del març perdent diners, no hem rebut cap ajuda i de nosaltres també en depenen els treballadors; ara per ara no confio en res, però sí que espero que la reobertura no es torni a tirar enrere", explica.

"És una sensació molt estranya"

A la terrassa del Porcus, entre els qui feien l'entrepà hi havia una parella. El noi, Pep Coca, explica que tant ell com ella tenien "moltes ganes" de poder sortir a esmorzar. "Faltava una mica de vida al carrer, però amb la distància de 2 metres entre taula i taula em sento segur", explica.

Ells dos no han tingut problemes per trobar taula. Com tampoc una altra parella que al migdia ha decidit anar a dinar pasta al restaurant 'El Racó' de la plaça Independència. Això sí, poc abans de les dues de la tarda el local ja tenia les quatre taules plenes. Aquí, amb les limitacions hi caben quinze persones.

"És una sensació una mica estranya; després de dies de no poder gaudir d'unes braves o un plat de pasta, això d'avui s'agraeix", explica la noia, Sandra Urroz. Ella és de Barcelona i, aprofitant el tram 1 de la desescalada, han vingut a passar un parell de dies a Girona. "Em sento segura en un bar, si es compleix amb les normes de seguretat no ha de passar res", diu.

Negocis "al límit"

I mentre en algun local de la plaça Independència fins i tot hi havia cua, hi ha bars –com el que cau al mig del carrer Santa Clara- que han optat per tancar a quarts de dues del migdia. Com ja feien abans que les noves restriccions pel coronavirus tornessin a colpejar de ple el sector.

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona admet que aquest nou tancament ha deixat negocis "al límit". I sense anar més lluny, Carreras explica que aquest matí ja han rebut més de mitja dotzena de trucades d'empresaris demanant-los ajuda per poder-se traspassar els seus negocis i vendre'ls a fons d'inversió estrangers. "Cada vegada la situació és més complicada, queden menys diners i d'aquí a uns mesos s'hauran de començar a retornar els crèdits ICO; per a alguns, la situació és crítica", lamenta.

Terrasses per a l'hivern

Carreras recela que el pas al tram 2 de la desescalada es pugui fer d'aquí a quinze dies. I per això, ja explica que des de l'associació estan treballant en una proposta "molt seriosa" per poder consensuar un model de terrasses a imatge de les que tenen els bars i restaurants del nord d'Europa. És a dir, aïllades de la fred i calefactades. "Volem pactar-la amb l'Administració, i no només pensant amb la situació actual, sinó també amb tota la resta d'hiverns; perquè nosaltres no creiem que això duri tan sols uns mesos, i volem estar preparats", subratlla Carreras.

Per últim, el president de l'Associació d'Hostaleria de Girona insisteix a recordar que el sector és segur, perquè aplica tots els protocols de seguretat corresponent. I ja diu que, de fet, des de l'entitat han demanat a la Policia Municipal que tingui "mà dura" amb aquells qui incompleixen les mesures per frenar el coronavirus. "No volem que la imatge del sector pugui estar en entredit perquè n'hi hagi algun que no compleixi", conclou.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook