23 de novembre de 2020
23.11.2020
Diari de Girona

Els hostalers gironins consideren «minses» les ajudes de l'Ajuntament

El sector denuncia que no cobraran fins al 2021 i el consistori reconeix els «escassos» recursos · Els restauradors temen que entre el 20% i el 30% de locals no puguin tornar a aixecar la persiana

22.11.2020 | 23:01
Els hostalers gironins consideren «minses» les ajudes de l'Ajuntament

Els hostalers de Girona consideren que els 250.000 euros en ajudes que l'Ajuntament ha destinat a autònoms i microempreses de la ciutat són «insuficients» i lamenten que «no arribaran a tothom». També carreguen contra el govern municipal perquè es tracta d'uns diners que, «anant bé», es cobraran el primer trimestre de 2021. Des del sector destaquen que a altres poblacions de la demarcació amb molts menys habitants s'han arribat a destinar fins a 1,5 milions d'euros i ja s'està tramitant la segona línia d'ajuts, mentre que a Girona encara no s'ha començat a cobrar la primera. Des del consistori reconeixen que els recursos «són escassos» però recorden que l'Estat no els permet endeutar i per tant no disposar de més diners.

D'aquest quart de milió d'euros en ajudes, 75.000 s'han previst per donar suport als autònoms, mentre que la resta aniran a les petites empreses. Això significa que, a grans trets, només uns 75 treballadors per compte propi es podran beneficiar de les ajudes que voregen els 1.000 euros, tot i que a la ciutat n'hi ha més de 1.600.

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras, considera que la quantitat és «molt minsa». «Que ens diguin que per més de 1.600 autònoms i més de 1.000 petites empreses el pressupost és de 250.000 euros ens sembla una quantitat molt petita. Es tracta de la meitat del que costa fer Temps de Flors», assenyala el president dels hostalers gironins. A banda de veure insuficient la partida, Carreras també ha carregat per les dificultats que suposa poder demanar l'ajuda, per la quantitat de requisits que s'han de complir, i la lentitud dels tràmits burocràtics.

D'altra banda, els restauradors de Catalunya estimen que entre el 20% i el 30% de locals no podran aixecar la persiana amb la represa de l'activitat en la segona onada de la pandèmia. Tot i celebrar la reobertura parcial dels seus negocis amb limitacions, adverteixen que les restriccions d'aforament faran que molts dels establiments no siguin rendibles encara que s'hagi de mantenir part del personal en expedients de regulació temporal. De la mateixa manera, fan una crida a la clientela perquè avanci les hores dels sopars, ja que s'ha fixat una hora topall per servir a taula, al marge de les comandes que es puguin seguir fent a domicili i que els ha servit per subsistir aquestes darreres setmanes.

Queixes de les sales de ball

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals lamenta que no s'hagi inclòs les activitats de bar musical, discoteca, sala de ball i sala de festes al pla de represa. Considera que la reobertura s'hauria d'ampliar i que altres sales amb activitats recreatives musicals puguin obrir, inicialment amb taules i cadires. També reclamen eliminar el tancament perimetral de cap de setmana, ampliar l'horari fins a les 23 hores i, de manera progressiva, fins a la 1, i aposten per un horari especial per a la nit de Cap d'Any.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook