La companyia gironina TEISA estrenarà el 30 de novembre tres línies internacionals d'autobús que connectaran diàriament la província de Girona amb poblacions transfrontereres del sud de França i possibilitarà l'enllaç amb Perpinyà previ transbord.

Mitjançant el projecte europeu ConnECT, que té com a socis la Generalitat, la Regió d'Occitània i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, es posaran en marxa tres recorreguts en tots dos sentits.

La línia C3 passa per Figueres, la Jonquera Els Limits, el Pertús i El Voló, la C4 uneix la capital empordanesa amb Maçanet de Cabrenys, Costoja i Sant Llorenç de Cerdans i la C5 transcorre per Camprodon, Molló, Prats de Molló i La Presta.

El director-gerent de TEISA, Àlex Gilabert, explica que és "una nova aposta" pel territori, "ja que, fins ara, la connexió regional amb autocar transfronterer entre Catalunya i França era inexistent".

"Al mercat ja hi ha línies internacionals, però la majoria són de llarga distància", afegeix Gilabert, satisfet que les poblacions gironines frontereres puguin desplaçar-se als "municipis veïns francesos en transport públic".

Mentre la demanda no tenia petició concreta a la C4 i C5, a la C3 existia un trànsit freqüent de població francesa cap a la Jonquera.

"Per què no anar a comerços de la Jonquera en autocar des de Perpinyà o El Voló? Ara, serà possible", assenyala el director-gerent de TEISA.

Per a la companyia, serà la primera experiència internacional en transport regular i, com a exemple, de temps de trajecte, el que va de Figueres a Perpinyà, amb transbord a El Voló, serà d'una hora i mitja.

ConnECT és un projecte que serveix per ampliar i millorar el servei d'autobús de l'Espai Català Transfronterer, per al que implementa noves rutes d'autobús que afavoreixen la mobilitat i la interconnexió.

Aquest nou projecte europeu compta amb cinc línies, de les quals dues ja estan en marxa des del setembre: la C1 (Porté-Puigcerdà-Montlluís) i la C2 (Formiguera-Puigcerdà-Er).

Aquest servei permet als ciutadans francesos d'aquestes localitats connectar amb l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya i l'estació de tren de Puigcerdà i als veïns de la banda espanyola amb l'estació d'esquí de Porté, amb Montlluís i arribar a Perpinyà.

Properament també hi haurà dues línies de llarg recorregut que s'allargaran fins a La Guingueta d'Ix: Girona-Puigcerdà-Llívia, operada per TEISA, i Barcelona-Puigcerdà-Llívia.