25 de novembre de 2020
25.11.2020
Diari de Girona

Salut farà cribratges intensius a Olot i Banyoles per detectar asimptomàtics

A Banyoles el risc de rebrot és de 736 punts i un 12% de proves surten positives; a Olot el risc és de 402 i el percentatge de positius és del 7% · L'actuació s'emmarca en la nova estratègia de Salut

24.11.2020 | 23:57
Veïns de Palafrugell fent-se la prova en un cribratge, en una imatge d'arxiu.

El Departament de Salut comença avui els primers cribratges intensius de la Regió Sanitària de Girona a Olot i Banyoles. L'actuació s'emmarca en la nova estratègia de detecció del Departament i està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus. Salut ha decidit començar per aquestes dues poblacions on encara hi ha una alta incidència del virus. A Banyoles, aquesta setmana el risc de rebrot se situa als 746 –sis punts menys que la setmana passada– i s'han detectat 94 casos positius. A més, un 12% de les proves realitzades estan donant positiu. Cal tenir present que dos geriàtrics del municipi tenen brots amb molts afectats pel virus i també hi ha casos al sociosanitari de la clínica Salut. A Olot, el risc de rebrot se situa en 402, mentre que la setmana passada se situava en 817. Durant aquesta setmana, s'hi han detectat 70 casos –la setmana passada sumaven 138. En aquesta població, el percentatge de positius és del 7,23%.

Les proves, que comencen avui, s'allargaran durant les properes setmanes. En el cas d'Olot, el pavelló firal acollirà els cribratges avui, demà i divendres des de les deu del matí a les cinc de la tarda. A Banyoles, les proves es faran al Pavelló Esportiu de la Draga avui; al Pavelló Can Puig, demà i al Pavelló de la Farga, divendres en el mateix horari. En aquest municipi es demana als veïns i veïnes que hi participin el dia que es realitzin al pavelló més proper al seu barri.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 amb i té com a objectiu frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Per fer-ho, s'utilitzaran els tests antigènics ràpids.

L'estratègia de Salut passa per fer proves a la comunitat per detectar el màxim possible de contagiats, tenint en compte que molts no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a altres persones.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Girona compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l'Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d'atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).


Èxit en els primers cribratges

Salut ha fet més de 8.000 proves de detecció de la COVID-19 als primers cribratges intensius de la segona onada a la Regió Sanitària Metropolitana Nord. Dins la regió Sanitària Metropolitana Nord, dilluns es van iniciar a sis municipis –Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, la Llagosta i Mollet del Vallès–, mentre que ahir també es va iniciar a Rubí i dilluns vinent començarà a Terrassa.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook