La comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, va participar ahir al ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), presidit pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i en el qual han participat els consellers autonòmics del ram, on va assegurar que les vacunes que obtinguin l'autorització de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) comptaran amb totes les garanties de seguretat i eficàcia.

Així mateix, durant la reunió, a la qual també va assistir la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, va traslladar un reconeixement exprés a l'esforç realitzat per la ciutadania espanyola en aquests mesos de pandèmia i, especialment, el treball realitzat en la primera línia de combat pels professionals sanitaris. Al mateix temps, Kyriakides va posar en valor la cooperació i el treball conjunt de les administracions central, autonòmica i local a Espanya i va instar a continuar en aquesta línia per al desplegament de les vacunes en els territoris.

Tots els estats membres disposaran de les vacunes al mateix temps, va recordar la comissària europea, i la distribució es farà sobre la base de la població de cada país. «És molt important estar preparats i disposats per poder dur a terme aquest desplegament i administrar les vacunes a la població», va resoldre.

Pas en fals d'AstraZeneca

La dosi de la vacuna contra la covid d'AstraZeneca Plc s'hauria sotmès a prova en una població més jove que la dosi més gran, que va mostrar menys eficàcia. La vacuna que la farmacèutica està desenvolupant en conjunt amb la Universitat d'Oxford va mostrar una efectivitat del 90% quan es va administrar només mitja dosi, abans del reforç d'una dosi completa. No obstant això, aquesta es va administrar a un grup de participants de fins a 55 anys, segons es va afirmar dimarts. «No crec que la FDA vegi amb bons ulls cap un estudi en el qual, enmig de l'assaig, s'hagi modificat la dosi, els grups o qualsevol altra variable, de manera inadvertida o deliberada», va assenyalar Geoffrey Porges, analista de SVB Leerink, que va augurar el dilluns que l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units no aprovaria la vacuna.