El Ministeri de Sanitat ha donat un impuls a la docència per als nous metges residents a la Regió Sanitària de Gironaamb l'acreditació de noves places. Concretament, l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha acreditat tres noves especialitats per poder impartir docència MIR: oftalmologia, cirurgia plàstica i cirurgia vascular. A més, s'ha sol·licitat i aconseguit incrementar l'acreditació del nombre de places de les especialitats d'anestèsia, radiologia, neurologia i ginecologia. En definitiva, enguany el Trueta oferirà cinquanta places de MIR de trenta serveis assistencials. Els últims serveis a acreditar-se van ser urologia i otorrinolaringologia. Actualment s'estan formant al Trueta

El president de la secció jove del Col·legi de Metges de Girona i cardiòleg del Trueta, Pau Vilardell, valora positivament aquesta ampliació de places formatives, ja que «enforteix la salut pública gironina», destaca a Diari de Girona. També remarca que des del Col·legi seguiran «treballant perquè es vagin ampliant i consolidant les especialitats i també per millorar les condicions una vegada els metges han finalitzat la seva residència, ja que molts d'ells marxen a treballar a fora». De fet, el cardiòleg concreta que és «molt habitual que els metges joves tinguin contractes precaris amb una gran incertesa de futur, una situació que cal revertir».

Conseqüències de la pandèmia

L'anunci de l'ampliació de places per part del president Pedro Sánchez respon, també, a les necessitats actuals derivades dels efectes de la pandèmia. Vilardell admet que «feia anys que les places MIR estaven congelades o bé es reduïen i amb l'esclat de la pandèmia s'ha evidenciat que hi havia greus mancances». Una de les àrees més «saturades» és la de Medicina de Família.

Una bona notícia és que la Unitat Docent Multiprofessional de Familiar i Comunitària (UDMAFIC) de Girona ha acreditat tres noves Àrees Bàsiques de Salut (ABS) per a fer formació especialitzada: Banyoles, Olot i Cassà de la Selva. Aquestes se sumen a les sis ABS que es van estrenar l'any passat, i ara la Unitat Docent compta amb quinze ABS que podran acollir MIR (Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi-Vilaroja, Taialà, Salt, Sarrià de Ter, Blanes, Roses, Figueres, Canet de Mar, Tordera, Sant Feliu de Guíxols, Banyoles, Olot i Cassà de la Selva). Cinc d'aquestes (les quatre de Girona ciutat i Salt) també podran formar infermeres especialistes.

Amb l'acreditació de l'EAP Cassà de la Selva, l'IAS s'estrena en la formació especialitzada a l'àmbit de primària. Als centres d'atenció primària de l'ICS a Girona hi ha actualment 74 MIR i 8 IIR, que també fan rotacions als hospitals de referència corresponents.

Així doncs, per a la convocatòria d'aquest any, l'atenció primària de Girona oferirà 33 places de medicina familiar i comunitària i 8 d'infermeria familiar i comunitària, repartides arreu de les ABS que estan acreditades.

«Els metges de família són una especialitat clau, ja que són la porta d'entrada al sistema sanitari. És importantíssim formar-ne de nous i, sobretot, que després es quedin» remarca Vilardell, qui admet que «sempre hi ha hagut una infrafinanciació cap a l'atenció primària» però també assegura que des de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona aquesta especialitat «s'ha potenciat des dels inicis, ja que té un pes molt important al llarg de tota la carrera». És per això que la creació de noves places d'aquesta especialitat és «necessària», conclou.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus