El president de Govern, Pedro Sánchez, va advertir ahir que es produirà una «etapa crítica» de la pandèmia de coronavirus en els primers mesos de l'any que. És per això que va demanar anteposar «la precaució sanitària a qualsevol altre tipus de propòsit» aquest Nadal.

«Els experts vaticinen que assistirem en una etapa crítica de la pandèmia coincidint amb les primeres vacunes massives», va afirmar ahir a la seu del PSOE durant una intervenció per presentar el pla L'Espanya que ens mereixem 2021-2026. «Per això, aquest Nadal cal que anteposem la precaució sanitària a qualsevol altre propòsit. Regalem seguretat a aquells que volem per seguir tots junts demà», va demanar.

En aquest sentit, va animar cada militant socialista que «pugui aportar el seu granet de sorra», donant exemple. «És molt més important celebrar el Nadal en els propers anys que aquest», va assegurar. Sánchez va insistir que l'objectiu és aconseguir reduir la incidència acumulada a 25 contagis per cada 100.000 habitants. «Avui estem en poc més de 300, per això queda un llarg camí per recórrer», va declarar.

El president del Govern va subratllar que «els propers mesos seran determinants» per doblegar la corba de contagis d'aquesta segona onada de la pandèmia, i va assenyalar que el pla de vacunació es guia per «la igualtat».

Sobre la irrupció de la pandèmia, Sánchez va afirmar que «va ser una pèssima notícia que va arribar quan el Govern començava a caminar. Hem pres decisions molt difícils en un temps rècord».

«Sabem com van actuar davant crisis més lleugeres. I sabem què va fer l'oposició: va votar en contra de l'estat d'alarma, van portar a Europa les decisions, no van fer cas a les trucades d'unitat i van respondre amb atacs més destructius», va criticar Sánchez. En la seva opinió, «no hi ha un cas semblant a Europa». «Quan això acabi caldrà preguntar on estava cadascú», va subratllar.

Descens dels contagis

D'altra banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va celebrar que l'evolució epidemiològica del coronavirus «no només s'ha estabilitzat sinó que ja va en descens» a totes les comunitats autònomes. Durant la seva intervenció en el marc del Consell Nacional del PSC que havia d'aprovar el programa de les eleccions del 14-F, Illa va advertir que tot i la millora «la situació encara és fràgil i inestable» i que per tant cal estar alerta. «No es pot abaixar la guàrdia, perquè baixar la corba costa molt però pujar-la costa molt poc». A més, el ministre va demanar prudència just a les portes del desembre, abans del pont de la Puríssima i les festes de Nadal.

Respecte a la incidència del coronavirus, va recordar que ara hi ha prop d'uns 300 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies, i encara que va dir que és una xifra similar a la de països com Alemanya va demanar seguir treballant per baixar-la. En aquest sentit, va fixar com a objectiu els 50 casos per cada 100.000 habitants, «preferiblement 25», tal com va manifestar Pedro Sánchez.

Illa també va insistir que les vacunes que es distribuiran a l'Estat seran segures i que només s'aplicaran les que estiguin validades per l'Agència Europea del Medicament. També va lamentar que el 2017 l'Agència Europea del Medicament no acabés instal·lant la seva seu a la capital catalana suposadament arran de la inestabilitat política derivada del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.