Els Tedax són especialistes en el seu camp i el seu responsable reconeix que és molt important la formació i el reciclatge continu que fan. Però hi ha vegades que es troben amb reptes nous que els porten dies de feina. És el cas d'un projectil que van trobar el 18 d'agost de 2019 a les Planes d'Hostoles.

Els membres de la unitat, recorda el seu responsable, d'entrada ja van veure que era, segur, un projectil, però era una peça estranya. No era de la Guerra Civil, això ho tenien molt clar, i per les característiques van afirmar que havia de ser molt més antiga.

El projectil feia uns deu centímetres i es trobava a l'exterior d'una finca. El responsable dels Tedax recorda que tenia una gran banda de plom i que, per saber de quina època era, van tardar no hores, sinó dies.

Van contrastar amb altres policies que es dediquen al mateix però sense sort, fins que al final, en un document d'artilleria del 1880, després de llegir-se un document pdf de moltes pàgines, van trobar-lo. Fins i tot apareixia una fotografia. Van poder confirmar que era un projectil que data del 1868, però no n'han trobat cap altre ni se sap exactament què hi feia o d'on va sortir a les Planes d'Hostoles.

L'únic que li sap greu al responsable dels Tedax és que, per intentar-lo obrir, va acabar destrossat, i haurien desitjat que s'hagués pogut recuperar, com fan amb molts altres artefactes.

Amb els anys, els Tedax s'han trobat de tot i amb molts reptes. Però també donen cops de mà a les institucions quan es troben amb explosius. Per exemple, a la Ciutadella de Roses hi van trobar bombardes, les bombes de la Guerra del Francès. Aquests són uns artefactes que es consideren d'interès arqueològic però que suposen un perill. Aquest any se'n van trobar mentre feien excavacions a la Ciutadella i els Tedax van anar-hi a fer comprovacions per veure si contenien pólvora. Un cop buidades, les van retornar pel fons del museu.

També han recuperat d'altres objectes en excavacions on han tret explosius, com poden ser cascs i cartutxos, entre d'altres. Però fins ara mai han trobat cap fossa comuna com va passar als Tedax de Lleida, recorda el responsable gironí.