L'associació de veïns i comerciants de la plaça de l'Estació de Figueres amenaça de mobilitzar-se si l'Ajuntament no actua contra la inseguretat al barri i els actes incívics. El president de l'entitat, Uliano Leo Ventresca, diu que estan tips de denunciar la situació i que «no passi res».

«Cada tarda s'hi posen entre 10 i 15 persones sense mascaretes ni complint les distàncies, que beuen i que no respecten les restriccions, però avisem la policia i no fan res», afirma, en nom de l'entitat. Ventresca critica que el barri està considerat de «prioritat 1» i que paguen com a centre, però que no reben els mateixos serveis que la resta. També denuncia que han detectat tràfic d'heroïna a la zona del darrere de l'estació i persones que fan destrosses.

Per tot plegat, reclamen un agent de policia que patrulli diàriament pel barri i més neteja. «El que demanem és un agent de policia tot el dia perquè és un lloc de prioritat 1 i, si paguem com a centre, volem els serveis del centre. No demanem la lluna, però l'Ajuntament no compleix», afirma. El president de l'associació ?que compta amb uns 200 afiliats entre veïns i comerciants? diu que les coses han canviat des de fa un any. «Havíem aconseguit més neteja i rentar-li la cara al veïnat, era un barri on la gent venia a passejar», va explicar. Amb el canvi de govern, però, Ventresca assegura que les coses no funcionen igual, que els serveis de neteja només hi passen un o dos cops per setmana i que quan truquen a la Guàrdia Urbana no obtenen la resposta que voldrien.

Entre els principals problemes que denuncien hi ha l'incivisme i la sensació d'inseguretat creixent. De fet, els veïns i comerciants s'han unit en un grup de WhatsApp per avisar de les incidències i també tenen una pàgina de Facebook on denuncien les situacions que viuen. Entre elles, un grup de persones que cada tarda es reuneix a la plaça de l'Estació. «Van sense mascareta i es posen a beure. No respecten les restriccions», lamenta Ventresca.

També denuncien tràfic d'heroïna a la zona de l'estació de busos i un grup de «cinc incívics que s'aprofiten dels serveis socials i fan destrosses». Un d'ells hauria provocat destrosses a principis del mes de novembre en un estanc de la ciutat, quan se li va reclamar que es posés la mascareta, i un altre, asseguren els veïns, es dedica a fer grafitis per les parets de la plaça Vicenç de Paül -que els veïns van demanar tancar- amb el número 999. Ventresca assenyala que es reuneixen en aquesta plaça els migdies i que hi llencen brossa o, fins i tot, hi fan les seves necessitats.

Presència policial constant

Per tot plegat, demanen més seguretat al barri. «Hi ha d'haver sempre presència policial, perquè som un barri on hi ha una estació de tren, una d'autobusos i és una de les entrades a la ciutat», va remarcar el president de l'associació de veïns. «Si no veiem ateses les nostres demandes, els veïns m'estan dient que hem de fer alguna cosa més: anar a l'ajuntament i que ens donin una resposta», afegeix Ventresca.

Des de l'Ajuntament, però, per la seva banda, desmenteixen que s'hagi descuidat el barri i asseguren que hi ha presència policial «permanentment». Així ho ha assenyalat el regidor de Seguretat, Pere Casellas, que explica que a la zona hi treballen la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. Casellas garanteix que les multes als incívics arribaran i que el consistori ha aconseguit la incapacitació d'una persona que genera molèsties al barri i que té una malaltia de salut mental.

En aquest sentit, Casellas ha reclamat a la Fundació Tutelar de Girona que «faci la seva feina» i es faci càrrec d'aquesta persona ja que n'és la responsable. El regidor, ha reconegut que hi ha un problema d'incivisme en el qual s'«està treballant», i ha carregat contra alguns dels membres de l'associació veïnal per proposar mesures «fora de l'estat de dret».