El Govern està treballant en un pla per concretar totes les mesures que estraran en vigor durant les festes de Nadal que sortirà a la llum aquesta setmana, segons va anunciar ahir en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés. En aquest pla podria incloure's una excepció en la limitació del màxim de persones. En declaracions a Ràdio4 i La2, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir que «està sobre la taula» que els nens fins a 14 anys «no comptin» en les reunions de 10 persones que aplica la normativa del Procicat. En aquest sentit, Vergés va remarcar en roda de premsa que de moment no està tancat.

Argimon va insistir que tot i això no es vol «donar una imatge de molta obertura», per això serà una mesura que s'acabarà de decidir avui per portar-ho al Procicat. «No són grans contagiadors i possiblement no haurien de comptar, podrien no comptar», va reconèixer Argimon. Tot seguit va dir, però, que cal buscar el «balanç» per evitar que una mesura d'aquest tipus es malinterpreti com una obertura.

El pas a la segona fase

Pel que fa al canvi de fase de la desescalada, que segons el pla establert hauria de ser el dilluns vinent, Argimon va mostrar-se optimista. Vergés, d'altra banda, tampoc va voler concretar si el dilluns vinent es podrà passar a aquest segon pla i va afegir que aquesta setmana acabaran d'estudiar les dades epidemiològiques i si es constata que la tendència segueix a la baixa es passarà de tram. Tot i això, va apel·lar a «l'esforç col·lectiu» per garantir que totes les restriccions es compleixen. El secretari de Salut Pública també va dir entendre la preocupació de la gent per com celebrar el Nadal, però va afegir que la fita no és el Nadal, sinó els mesos de pandèmia que queden encara. Així, va dir que l'objectiu és arribar al gener «amb bones dades», ja que «és possible que per ell mateix (el coronavirus) comporti una tercera onada». A més, va alertar que fer-se tests d'antígens pel seu compte per celebrar les trobades nadalenques pot donar una «falsa seguretat» i va afirmar que s'ha de mantenir una «certa seguretat». El secretari va demanar que es compleixin les recomanacions que s'anunciaran, que seran prou «estrictes».

Tanmateix, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, va afirmar que aquesta setmana serà «clau» per veure l'impacte de la reobertura de la setmana anterior. Parlant de Nadal, Mendioroz va insistir que «per arribar a Nadal s'ha de ser conscient que hi ha una epidèmia». «Si aconseguim mantenir la corba actual, tindrem Nadal; si no, no el tindrem», va resumir.

Sortida de vehicles

D'altra banda, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, va explicar ahir que «preveuen una sortida important dijous que ve» de vehicles de cara al pont fins dimarts que ve, i va recordar que la modificació del confinament perimetral municipal es farà a partir del pròxim dilluns, si totes les dades avançen correctament.