La Fageda d'en Jordà és un bosc de Faigs, el més gran d'Europa, crescut a sobre de la lava del volcà Croscat, un dels més de 40 que formen part de la zona volcànica de la Garrotxa. És una excursió molt aconsellable per tothom, però sobretot per fer amb nens, per la facilitat de la ruta i per la multitud d'activitats que podem fer aprofitant la sortida. Tot i que qualsevol època és bona per visitar aquest preciós paratge natural, és ara, a la tardor, el moment àlgid per a visitar-ho, per l'espectacular varietat de colors que ens ofereix.

Està assentat a uns 550 metres d'altitud, una de les seves característiques més importants, ja que la majoria de zones similars, ho estan al voltant dels 800 metres. Per arribar-hi, haurem d'agafar la carretera que va d'Olot a Santa Pau, i aproximadament a l'alçada del quilòmetre número 4, trobarem un dels dos aparcaments amb què compta la zona volcànica, concretament l'aparcament de Can Serra. Aparcar costa al voltant de 4 euros diaris, però els diners recaptats estan destinats a una bona causa: la conservació de la reserva natural dels volcans i de la Fageda. També en aquest aparcament trobareu un punt d'informació i una zona de pícnic, a part d'altres serveis. L'altra zona d'aparcament està a l'àrea de Santa Margarida.

La Fageda s'estén al llarg de tres municipis: Olot, Santa Pau i les Preses. Dos són els itineraris principals, que s'inicien des de les dues zones d'aparcament, però que estan enllaçats. El primer, el número 1, de recorregut fàcil i uns 30 minuts només de durada, és per aquelles persones que només volen visitar la Fageda. L'altra, és una ruta circular, anomenada Sender de Joan Maragall i que fa un total d'uns 10 quilòmetres. No obstant, tot i ser més llarg, la seva dificultat no és molt elevada, ja que és bastant pla i només té una mica de desnivell en la pujada de l'església romànica de Sant Miquel de Sacat i en la pujada al cràter de Santa Margarida. Per tant, en ambdós casos, són rutes ideals per fer en família.

Tot i això, sempre hi ha l'opció de gaudir de l'experiència des d'un carruatge tirat per cavalls perxerons per uns 10 euros i que conté, a part d'una hora de recorregut per dins la Fageda, d'una explicació de la flora i la fauna de la zona. Aquesta activitat es contracta a la mateixa àrea de Can Serra o a través del mail: reserves@activitats garrotxa.com.

També hi ha l'opció d'un pack que apart de l'activitat anterior, inclou un passeig dins un tren que replica l'anterior ferrocarril que feia la ruta Olot- Girona i des del que s'admira als volcans Turno, Martinyà, Pomareda i Croscat. La durada del recorregut és d'uns 45 minuts i compta amb guia explicativa i un esmorzar en un dels restaurants de la zona.

Dins la Fageda, a més, i aprofitant el dia, podem visitar la fàbrica de la Fageda d'en Jordà, famosa per la qualitat dels seus productes i per ser de les primeres empreses catalanes que va contractar a treballadors en situació d'especial vulnerabilitat. Val i molt la pena, fer una visita a la Cooperativa, sobretot si vas amb nens, ja que per un preu de 5,50 euros els adults i uns 2,5 els nens, pots visitar la granja i conèixer les vaques, les sales prepart, els vedells i a la sala de munyir. A més, t'expliquen el procés de fabricació dels iogurts, lactis i melmelades i pots fer finalment una degustació.

També, des de la mateixa Cooperativa organitzen sortides i excursions a la Fageda.