Un total de 98 residències de gent gran, que suposen el 9,4% de les 1.047 que hi ha a Catalunya, estan en una situació greu de coronavirus, cinc menys que la setmana passada, amb persones infectades i classificades amb el color «vermell», segons dades del Departament de Salut recollides per EFE.

Uns 166 geriàtrics més -onze menys que la setmana passada-, un 16% del total, tenen contagiats, però són casos controlats i estan en fase d'estabilització, mentre que la gran majoria, 783, és a dir, un 74,8% de totes les residències, estan lliures de virus.

El Departament de Salut classifica les residències -on viuen aproximadament 55.000 usuaris- per colors: vermell per a les que encara no han controlat el contagi, groc per a les que tenen casos confirmats però que estan en fase d'estabilització, i verd per a les que no tenen cap contagiat, i s'actualitza cada setmana aquesta classificació.

Fins ahir han mort a les residències catalanes 4.326 persones per coronavirus -nou d'elles en l'última setmana-, sense comptar els residents que han mort en hospitals o centres sociosanitaris.

La regió Metropolitana Sud és la que té més residències classificades amb el color vermell (28), dos menys que la setmana passada, seguida de la ciutat de Barcelona (17) -set més que la setmana passada- i la regió sanitària Metropolitana Nord ( 15) -les mateixes que fa set dies-, mentre que la Catalunya Central en té deu-les mateixes- i Lleida 9 -quatre menys.

Girona en té set de vermelles, 19 de taronges i 87 de verdes.

Incompareixences pels geriàtrics

D'altra banda, la Mesa del Parlament va acordar ahir per majoria traslladar a la Fiscalia les incompareixences del president del Govern central, Pedro Sánchez; el vice-president segon de l'Executiu, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la comissió d'investigació sobre les residències.

La comissió d'investigació del Parlament sobre la gestió de les residències per a gent gran va citar Sánchez, Iglesias i Illa per videoconferència, però els tres van esgrimir els dictàmens del Consell d'Estat que subratllen que «els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats, funcionaris o agents, actuals o pretèrits, de l'Estat».

JxCat i ERC van fer valer la seva majoria a la Mesa per acordar que siguin traslladades aquestes incompareixences al ministeri fiscal, perquè determini si hi ha responsabilitat penal. D'altra banda, la Mesa va acordar posicionar-se a favor de la concessió de l'indult als condemnats pel setge al Parlament al juny de 2011.

«És criteri reiterat del Consell d'Estat espanyol que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats, funcionaris o agents, actuals o pretèrits, de l'Estat. Per això, en la meva condició d'autoritat de l'Estat he d'atendre el que estableixen els dictàmens mencionats», va dir Illa, citant vuit decisions d'aquest organisme, després d'anunciar que no compareixeria.

Illa va ser citat el 23 de novembre d'ençà que el president de la comissió d'investigació, Vidal Aragonés, li fes arribar la petició per acudir-hi.

La intenció de les compareixences és que els responsables polítics passin comptes al Parlament del paper que va desenvolupar l'administració pública en elements com la gestió de la crisi, el tractament als malalts i residents o la provisió d'equips de protecció individual i altres recursos per les residències de gent gran.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus