Els efectes de la pandèmia als jutjats gironins segueix passant factura. Després d´uns mesos amb una caiguda d´ingressos de més del 30% provocada per la paràlisi judicial, l´activitat s´ha anat recuperant i ja s´ha ingressat un 50% més des del confinament.

L´estadística del tercer trimestre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mostra que els òrgans judicials de la província tenen més de 45.000 assumptes a tràmit. Es tracta d´un volum un 20% superior del que hi havia l´any passat durant aquests mesos. Com més casos pendents acumulen els jutjats, més s´allarguen els procediments. Durant el segon trimestre es va ingressar prop d´un 30% menys d´assumptes, concretament 22.227, però també van caure a la meitat els procediments resolts, motiu pel qual es van acumular més assumptes pendents del que seria habitual.

Si es compara la situació d´ingressos respecte del tercer trimestre de l´any passat, pràcticament és la mateixa, i de fet, la resolució d´assumptes ha estat lleugerament superior. Tal com ja passava l´any passat, s´ha ingressat més del que s´ha resolt, però amb un 20% més de feina pendent procedent de l´aturada judicial.

Els casos civils de violència contra la dona s´han incrementat un 52%, motiu pel qual han augmentat un 40% els assumptes que encara no s´han tramitat. N´hi ha prop de 400 a la jurisdicció civil i més de 1.000 a la penal.

El jutjat de Família uniprovincial -al qual recentment s´hi ha afegit un segon òrgan per tal de descongestionar l´existent- també ha patit un augment de més del 20% de casos a tràmit. Aquest jutjat té més de 800 assumptes per tramitar.

Per darrere hi ha la jurisdicció social, que acumula més de 3.600 assumptes a tràmit, un 27% més que l´any passat.

Per contra, la situació del Jutjat Mercantil ha resolt un 40% més de casos que l´any passat, i els jutjats contenciosos-administratius un 44% més.

Pel que fa a la situació a l´Audiència de Girona, les dues seccions civils han ingressat un 47% més i també han resolt un 53% d´assumptes més. A més, també han aconseguit reduir a la meitat la seva feina pendent. Les dues seccions penals, en canvi, han augmentat un 47% els casos a tràmit.

Si ens fixem en la situació als nou òrgans judicials repartits arreu de la demarcació, tots han patit un augment d´assumptes pendents a tràmit, però els de Figueres són els més afectats per la congestió amb diferència. Les onze jurisdiccions que conformen l´òrgan acumulen més de 10.000 procediments pendents a tràmit, més d´un miler més que durant el mateix període de l´any passat.

Els jutjats de Primera Instància concentren més de 5.000 procediments al calaix, tenint en compte que durant el tercer trimestre s´han resolt uns 3.800 casos aproximadament. Tenint en compte que els assumptes a tràmit han augmentat més d´un 37% si ho comparem amb l´any passat, aquest partit judicial necessitaria prop de tres anys per resoldre tots els procediments si es seguís el mateix ritme resolutiu i sense comptar els nous ingressos.

Per darrere de Figueres, els sis jutjats de Blanes també han augmentat considerablement la seva congestió, ja que acumulen més de 7.700 procediments pendents, un 27% més que l´any passat.

Els jutjats de Girona ciutat concentren més de 6.000 assumptes a tràmit. Amb tot, a diferència de Figueres, ha acabat el trimestre amb menys casos pendents dels que tenia.

En el cas de Santa Coloma de Farners l´acumulació supera els 4.000 procediments a tràmit. Es tracta d´un 27% més que durant el tercer trimestre de l´any 2019. Precisament, aquests jutjats havien quedat sense cap jutge titular i fa dos mesos es van cobrir -juntament amb més places a Olot, Sant Feliu, Ripoll, Puigcerdà i Figueres-gràcies a la nova promoció de jutges graduada a l´Escola Judicial.