La Sindicatura de Comptes creu que l'Sindicatura de Comptes Ajuntament de Besalú. L'ens ha detectat una diferència de 467.282 euros en negatiu entre el romanent de tresoreria calculat per l'Ajuntament i el que ha calculat l'ens. En aquest sentit, la sindicatura creu que la xifra real era d'1,05 milions d'euros en negatiu, mentre que l'Ajuntament la xifrava en 591.665,95 euros. L'informe de la Sindicatura també diu que, tot i que l'Ajuntament tenia un conveni amb Xaloc per la gestió dels tributs, el consistori incomplia els acords i la normativa de recaptació tributària.

El romanent de tresoreria forma part de l'estat de liquidació del pressupost i és la suma dels drets pendents de cobrament (del mateix exercici i dels anteriors), més els fons «líquids» de tresoreria i menys els crèdits pendents de pagament (del mateix exercici i dels anteriors). La Sindicatura de Comptes ha emès un informe, precisament, sobre l'estat del romanent de tresoreria de l'Ajuntament de Besalú en l'exercici 2018.

L'ens alerta que la tasca de fiscalització s'ha vist «limitada» per algunes mancances en la informació referides bàsicament al fet que el consistori no disposava d'un mòdul específic per a la gestió i la recaptació dels tributs i altres ingressos que gestionava directament, i per tant, aquesta informació no estava integrada dins del sistema d'informació comptable.

Tot i això, conclou que Besalú va presentar una situació pressupostària millor de la que realment tenia per mostrar-ne una de «més favorable». En aquest sentit, l'ens ha detectat un diferència de gairebé 500.000 euros negatius menys entre el romanent de tresoreria calculat pel consistori i el de la Sindicatura. En concret, l'ens xifra el romanent en 1.058.948,45 euros negatius mentre que l'Ajuntament ho fa en 591.665,95 euros.

En el seu informe, la Sindicatura diu que, tot i que l'Ajuntament tenia un conveni amb Xaloc de la Diputació a través del qual li delegava tota la recaptació dels tributs, no li «traspassava» les liquidacions corresponents de manera sistemàtica i «completa» quan acabava el termini de recaptació del període voluntari i que tampoc feia cap actuació per iniciar la via executiva de la recaptació en i el procediment de constrenyiment, ni feia cap acció encaminada a «requerir el pagament dels deutes vençuts als obligats tributaris».