La flexibilització de les mesures sanitàries endegada pel Procicat als centres comercials i al sector cultural ha passat de llarg per la restauració i a l´oci nocturn, que també demanen menys restriccions. En un comunicat, la Federació Catalana d´Associacions d´Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va indicar que aquesta situació implica un «tracte desigual injustificat» tant el sector de la restauració com el de l´oci nocturn, i que es senten «totalment menyspreats i discriminats pel Procitat», atès que «no ens permet flexibilitzar les restriccions imposades ni se´ns ofereix cap alternativa».

L´organització es queixa que la resolució del Procicat no fa un pas més amb la restauració sinó que manté els bars i restaurants amb els aforaments al 30% a l´interior, taules de quatre persones i amb un horari de tancament a les 21.30h.

Per la seva banda, les activitats d´oci nocturn hauran de continuar tancades «sine die», una mesura que l´entitat també critica perquè no se´ls han proposat altres solucions. «Ni tan sols ens han ofert mesures alternatives subjectes al compliment de determinades condicions tecnològiques o de seguretat», un fet que situa l´associació en una posició «d´abandonament i indefensió».

En aquest sentit, l´associació ha posat sobre la taula diverses propostes per flexibilitzar les mesures. Concretament, proposen l´ús de tests ràpids, aplicacions de control o registres d´assistents.

D´altra banda, l´organització va denunciar que els ajuts econòmics aprovats fins ara són «del tot insuficients» per garantir la viabilitat i supervivència de la majoria d´empreses.

«No existeix cap voluntat política d´ajudar els nostres sectors. Ningú s´esforça el més mínim per buscar alternatives a les restriccions desproporcionades que se´ns han imposat i tothom s´ho mira des de la barrera i amb la panxa plena», va afirmar el secretari general de l´entitat, Joaquim Boadas.

Fecasarm va advertir que la impossibilitat de reobrir les activitats d´oci nocturn i la limitació dels horaris i aforaments de la restauració provocarà un increment de les festes i reunions il·legals. En aquest sentit, l´associació va afirmar que és «millor» que les persones es reuneixin en locals legals, amb un aforament limitat i mesures sanitàries, que en espais sense control.

D´altra banda, l´entitat va traslladar el «suport» a la prova pilot que es portarà a terme a la Sala Apolo amb tests d´antígens, en col·laboració amb l´Hospital Can Ruti. Tot i això, l´associació va assegurar que aquestes proves s´haurien de fer de manera més freqüent en el temps i en més espais.