L'Ajuntament de Santa Pau (Garrotxa) reclama que la Fageda d'en Jordà es visiti amb cita prèvia. El motiu és evitar les aglomeracions que es produeix en aquest espai natural en certs moments de l'any, especialment a la tardor. L'alcalde de Santa Pau, Josep Companys, explica que des de fa temps es troben que cada vegada hi ha més gent i aposta per "prendre una decisió ferma de país". "Ens hem trobat una situació terrible amb els gorgs a l'estiu i hem de fer alguna cosa. Demanar hora seria una bona opció", assenyala Companys. Tot i això, el batlle reconeix que es tracta d'una decisió que s'ha de prendre des de Territori però assegura que "seria bona" tant per a veïns com per a visitants.

Passejar per la Fageda d'en Jordà amb cita prèvia. Aquesta és la proposta que posa sobre la taula l'Ajuntament de Santa Pau per tal d'evitar grans aglomeracions de persones en aquest espai. Una mesura que el poble garrotxí trasllada també a la resta de parcs que són responsabilitat de la Generalitat. Arran de l'increment de casos de la segona onada, Territori ja va limitar el nombre de places als aparcaments de la Zona Volcànica de la Garrotxa a finals d'octubre. Aquesta mesura va permetre reduir el nombre de persones que s'hi desplaçaven i que en alguns moments de l'estiu, va ser especialment important.

Però la freqüentació de visitants en espais naturals és una tendència que ha anat a més els darrers anys i s'espera que després de la pandèmia encara creixi més. Per això, l'alcalde de Santa Pau, Josep Companys, reclama que les administracions es posin d'acord per evitar grans aglomeracions. "El que hem viscut aquest estiu en els gorgs ha estat terrible", remarca el batlle.

La proposta de Companys passa per haver de demanar cita prèvia si es vol visitar els parcs naturals com és el de la Zona Volcànica de la Garrotxa. L'alcalde explica que "cal repensar" l'accés a aquests llocs "més enllà de la pandèmia". I és que dona per fet que un cop passi la covid, l'interès per anar-hi serà "encara més gran que ara".

Bo per a tothom

Companys assegura que la mesura de visitar amb cita prèvia el parc serviria per "moderar" el nombre de persones i això seria "bo per a tothom". "La gent que ve a veure'ns i es troba amb cues a Bracons i no trobes la tranquil·litat que busques, crec que tampoc ha de ser agradable per a ells arribar i trobar la mateixa tensió de gent o no poder aparcar", remarca.

El batlle assenyala que el que s'hauria d'aconseguir és "una afluència mesurada". Això seria bo pel territori segons Companys perquè permetria "allargar la temporada" i per tant no es concentraria tot en moments concrets de l'any "on és impossible trobar lloc per deixar el cotxe". En relació als restaurants, Companys considera que l'acumulació de gent fa que hagin de fer molts torns amb tensió i molta gent no acaba menjant. "Un repartiment més moderat durant l'any, crec que també seria bo per a l'hostaleria", remarca.

Amb tot, l'alcalde de Santa Pau deixa clar que són un municipi turístic i que cal recolzar la restauració i els hotels perquè "ho han passat molt malament" arran del tancament per la pandèmia. "El que hem de fer és arribar a un punt d'equilibri i intentar desestacionalitzar l'espai. La Fageda és maca tot l'any", conclou.

Per la Puríssima no es va descontrolar

Durant el pont de la Puríssima, la Fageda va rebre una quantitat important de visitants, però no va ser "com d'altres anys anteriors". Tot i que es van omplir els dos aparcaments disponibles tant dilluns com dimarts i molts conductors van acabar deixant el cotxe en urbanitzacions properes a l'espai natural, Companys remarca que "per sort" el nombre de de persones i vehicles no va ser "res fora de control".