Els pagesos de les comarques de Girona alerten que els projectes que s´estan tirant endavant per posar plaques solars o molins de vent en camps de la demarcació poden obligar a tancar moltes explotacions. El problema, denuncien, és que set de cada deu hectàrees agrícoles gironines no pertanyen al pagès que les treballa, sinó a un propietari que li arrenda el terreny a un preu, que en ocasions és quatre vegades inferior al que li ofereix una empresa de renovables. Tot plegat posa en risc la continuïtat de les explotacions i, per tant, es pot produir una pèrdua de professionals del sector.

A les comarques de Girona només un 30% dels camps són propietat del pagesos que els treballen. Això ha fet que molts dels amos es plantegin ara la possibilitat de cedir el seu terreny a projectes per instal·lar energies renovables, com plaques solars o molins de vent. Segons explica Unió de Pagesos, en molts casos l´oferta que fa per hectàrea l´empresa triplica o fins i tot quadruplica la que pot fer el pagès. «Això suposarà una davallada en el sòl agrícola a la demarcació i de retruc una pèrdua d´explotacions, que fa temps que ens preocupa», assegura el coordinador d´UP a les comarques gironines, Narcís Poch.

I és que la caiguda de professionals de la pagesia els darrers anys ha estat «constant» i es pot veure accelerada si, com sembla, aquests projectes acaben tirant endavant. Uns projectes que Poch posa en entredit, especialment perquè assegura que amaguen una «certa especulació», en particular aquells que estan propers a subestacions elèctriques.

En aquest sentit, Poch destacaels terrenys agrícoles que hi ha al costat de les estacions de Santa Llogaia d´Àlguema i l´Escala, a l´Alt Empordà i els de Bellcaire, al Baix Empordà. El coordinador d´UP a Girona explica que a les empreses que instal·len renovables els interessa estar properes a estacions i això fa incrementar el valor dels camps. «En aquestes zones ja s´està intentant comprometre el preu del sòl i és evident que per al pagès que treballa la terra no són per res del món assumibles, perquè en molts casos quadrupliquen els ingressos bruts d´una parcel·la», denuncia Poch.

Malgrat tot, Poch assegura que a UP estan «completament a favor» de les energies renovables però defensen que abans «d´omplir els camps de plaques solars» s´aposti per aprofitar les cobertes dels edificis, a més de les zones d´equipament que no s´utilitzen dels polígons industrials.