Encara falten uns quinze dies perquè la campanya de vacunació de la grip finalitzi i, de moment, les xifres estan superant totes les expectatives previstes. Des de mitjans d´octubre fins al 30 de novembre, tots els equips d´atenció primària de la Regió Sanitària de Girona han registrat dades bastant superiors a les de l´any passat. Un dels motius més evidents d´aquesta resposta massiva a la crida de Salut és la por al coronavirus. D´una banda, segons explica la infermera responsable de vacunació de l´Institut Català de la Salut de Girona, Ana Reñé, la població de risc, majoritàriament, «s´ha adonat del perill que podria suposar contagiar-se de la grip i del coronavirus» i, d´altra banda, «ha pres consciència del col·lapse que es podria generar als hospitals amb l´ingrés de pacients amb complicacions derivades per la grip», explica a aquest diari.

També cal afegir que la campanya d´externalitzar les vacunes fora dels centres d´atenció primària (CAPs) i tota la difusió institucional ha servit per «apropar-les» a la població. «Aquesta iniciativa es va plantejar per no col·lapsar els CAPs tenint en compte la situació de la pandèmia, però després dels bons resultats obtinguts, servirà de precedent perquè es torni a repetir, independentment de la situació epidemiològica», explica Reñé.

Des del 14 d´octubre, Salut ha habilitat 157 espais addicionals als CAPs de la Regió Sanitària de Girona per la vacunació de la grip.

La vacunació s´ha fet mitjançant cita prèvia a través del web, per telèfon o des del centre d´atenció primària, que també ha seguit administrant dosis, així com als punts d´atenció continuada. Entre els espais habilitats per posar les vacunes hi ha hagut carpes als exteriors dels CAPs, centres cívics, ajuntaments, pavellons, teatres municipals o casals de gent gran. La resposta de la població ha sigut tan positiva que, fins i tot, en alguns moments s´ha generat cert «col·lapse», admet Reñé. «S´ha dit que en algun moment puntual, sobretot durant la primera quinzena de novembre, havíem bloquejat les agendes perquè s´havien exhaurit les dosis. No va ser així, senzillament estàvem a l´espera que n´arribessin més», detalla.

«Encara no hi ha dades definitives perquè la campanya acaba a finals de mes, però de moment ja hem registrat un augment de més de 20.000 dosis respecte a l´any passat», especifica Ana Reñé.

Si analitzem els municipis de més de 20.000 habitants, alguns dels equips d´atenció primària (EAP) de la regió de Girona amb un augment més elevat són Blanes, amb un increment del 49% (2.282 vacunes), Lloret de Mar, amb un increment del 44% (1.467 vacunes) i Girona 3 (Montilivi i Vila-roja) amb una pujada també del 44% (1.417 vacunes). Si tenim en compte els quatre EAPs de Girona, s´ha passat de 9.245 a 13.108 vacunes en aquest període, fet que suposa un increment del 41%.

Les dades proporcionades a aquest diari per part de Salut també determinen que no hi ha cap EAP amb descens de vacunacions. Sí que n´hi ha que han experimentat un ascens menys destacat. En el cas dels municipis de més de 20.000 habitants, hi ha Figueres, amb un increment del 13% (696 vacunes) i Banyoles, amb un augment del 26% (981 dosis).

Val a dir que un percentatge molt elevat de dosis s´ha administrat a població considerada de risc. «Moltes de les persones que s´han vacunat repeteixen d´anys anteriors tot i que n´hi ha hagut moltes que ho feien per primera vegada, per això hi ha hagut aquest increment tan alt», explica Reñé. Cal tenir present que el nombre de persones que s´engloben dins la població de risc també ha augmentat i, per això, la crescuda és més notòria.

Aquest diari no ha tingut accés a les dades de vacunació totals (suma de les persones que formen part de grups de risc i de les que no ho són) de Sant Joan les Fonts, la Vall d'en Bas, Campdevànol, la Bisbal d'Empordà, Palamós, Palafrugell i Torroella de Montgrí.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus