La Generalitat i el Govern espanyol han signat un conveni per destinar 37 milions d´euros als municipis que van patir desperfectes per la Dana de l´octubre del 2019 i el temporal Gloria del gener. La partida cobrirà fins al 50% de la sol·licitud que presentin els consistoris, mentre els 35 milions d´euros ja mobilitzats pel Govern preveuen assumir el 50% restant. Segons va detallar ahir la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, l´estat espanyol s´encarrega dels 37 milions, però serà la Generalitat qui gestioni les subvencions.

La signatura va tenir lloc ahir durant una visita d´ambdues administracions al pont del riu Tordera reconstruït després del temporal Gloria. Durant la visita, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va anunciar la creació d´un fons específic per agilitzar els recursos davant de nous desastres meteorològics.

Budó va celebrar l´entesa amb l´estat espanyol per atendre les necessitats dels ajuntaments, mentre va reconèixer que les ajudes arriben molts mesos després de tots els desperfectes ocasionats per la depressió en altura de la tardor de l´any passat i pel temporal del gener. «Una gestió més moderna i eficaç dels recursos hauria de ser capaç d´anticipar-se als esdeveniments», va apuntar la consellera, que va defensar la importància de tenir previstos mecanismes «que permetin una acció àgil» davant futurs desastres provocats pel canvi climàtic.

Per la seva banda, la ministra Darias va assenyalar el canvi climàtic com «un dels màxims desafiaments de la societat».

A banda dels 37 milions designats pel Govern espanyol perquè els gestioni la Generalitat, Budó va recordar que el Govern ja té mobilitzats 35 milions en el mateix sentit. En concret, hi ha una línia d´11 milions per pal·liar els efectes als sectors agraris i pesquer, i 10 milions destinats als ajuntaments i agrupacions d´ens locals per reparar desperfectes en el sistema d´abastiment d´aigua. Per últim, hi ha una tercera línia de 14 milions per atendre els ajuts a les infraestructures i els equipaments de titularitat municipal que van quedar malmesos.

El pont de la Tordera va quedar derruït per culpa del temporal Gloria, fet que va provocar un tall del trànsit per carretera i també ferroviari entre la província de Girona i Barcelona. Les obres han tingut un cost de 4,6 milions d´euros finançats per la Generalitat.

El projecte va aprovar-se d´urgència, motiu pel qual ha pogut enllestir les obres en vuit mesos.