Vuit joves tutelats i extutelats participen en un programa de treball i formació a cinc ajuntaments de la Garrotxa. El juliol passat, la Generalitat, a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), va obrir el termini per sol·licitar la participació en aquest projecte, que vol facilitar experiències professionals a joves en situació de vulnerabilitat per millorar la transició al mercat de treball ordinari. Es tracta d'experiències professionals amb una durada de 12 mesos i, com en altres línies del Programes de Treball i Formació en les que ja participen altres ajuntaments de la comarca i que coordina el Consell Comarcal de la Garrotxa, van acompanyades de formació relacionada amb les habilitats professionals a desenvolupar.

Els ajuntaments de Castellfollit de la Roca, Tortellà, la Vall d'en Bas, Sant Feliu dePallerols i Santa Pau van sol·licitar la participació en aquest projecte per oferir una oportunitat professional i formació als joves inscrits al programa. Actualment, hi ha dos joves a Santa Pau, un a Castellfollit, dos a Sant Feliu de Pallerols, dos a la Vall d'en Bas i un a Tortellà.

L'experiència professional i la formació inclosa al programa permetrà als joves obtenir un certificat de professionalitat que els ajudarà a accedir al mercat laboral un cop finalitzin el programa. A la Garrotxa, els joves estan participant en accions per assolir, en concret, el certificat de professionalitat neteja en espais oberts i instal·lacions industrials o el Certificat de professionalitat activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria.

Aquesta línia per a joves tutelats i extutelats està cofinançada en un 50% pel Fons Social Europeu. La necessitat d'aquest sector de la població de poder accedir al mercat laboral és crucial, ja que el procés administratiu de tutela d'aquestes persones joves suposa que en fer la majoria d'edat, s'extingeixen de forma immediata les mesures de protecció, amb el desemparament i l'exclusió social que pot comportar si no es fa un bon acompanyament.

A més, aquesta realitat, que afecta a totes les persones joves tutelades per l'administració, en els últims dos anys s'ha vist incrementada i en situació d'emergència, a conseqüència de l'arribada a Catalunya de persones joves menors estrangeres sense referents familiars. El fet de complir la majoria d'edat comporta una sèrie canvis i l'emancipació, sense el suport institucional, en moltes ocasions esdevé extremadament complicada. En conseqüència, aquesta convocatòria va destinada només per a joves entre 17 i 21 anys que tinguin la condició de tutelat o extutelats per l'administració de la Generalitat de Catalunya.