Les comarques gironines s'han tornat a bolcar amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. La pandèmia no ha permès fer els actes de manera habitual, però les entitats de la demarcació s'han reinventat per poder recaptar fons per aquesta edició, dedicada precisament al coronavirus. Entitats com l'AMPA de l'Escola l'Entorn de Porqueres (Pla de l'Estany) que durant tota la setmana porten celebrant una gimcana familiar que està tenint "molt d'èxit" i que substitueix la tradicional quina. La Txell Vila és membre de l'AMPA i explica que han volgut fer-la durant tota la setmana per evitar risc de contagis. I és que les activitats a l'aire lliure han estat les grans protagonistes d'aquesta Marató tot i la pluja durant el matí.

La pluja que ha caigut durant tot el matí a les comarques de Girona ha deslluït alguns dels actes que estaven previstos per recollir fons per la Marató de TV3. Tot i això, moltes de les activitats ja fa més d'una setmana que s'estan realitzant, per evitar aglomeracions i possibles contagis. És el cas, per exemple, de la que realitza l'AMPA de l'Escola l'entorn de Porqueres (Pla de l'Estany). Aquest any han preparat una gimcana familiar que està en funcionament per a qui vulgui des del passat 6 de desembre.

Es tracta de triar entre un recorregut de quatre quilòmetres o un de catorze, que volta per tot el poble a partir de les pistes que es van donant. La Txell Vila és membre de l'AMPA i explica que han volgut iniciar l'activitat abans del dia de la Marató perquè no s'acumulés molta gent aquest diumenge a l'escola.

A més, la gimcana no és l'acte habitual de l'AMPA, sinó que cada any feien una quina solidària per recaptar fons. Aquest any, però, les restriccions han fet que s'haguessin de reinventar i han apostat per la gimcana. "Buscàvem una activitat en la què hi pugui participar tothom i de forma segura", assenyala Vila.

I és que les entitats han hagut de recórrer a la imaginació a l'hora substituir aquells actes que generaven molta concurrència. És el cas de la tradicional cursa dels Bombers de Girona, on diversos efectius del cos corrien amb l'uniforme d'intervenció, bombones d'oxigen incloses i feien relleus fins a completar la distància.

Aquest any, enlloc de marcar un recorregut determinat, s'han posat a la venda dorsals solidaris en una carpa on tradicionalment hi havia la sortida, a la confluència del carrer Santa Clara amb el Pont de Pedra.

Sense horari de sortida

La gran majoria d'actes s'han celebrat a l'aire lliure i compatibles amb l'ús de la mascareta. De fet, a Celrà (Gironès) han batejat l'activitat com 'Passegem la mascareta'. Es tracta d'una marxa popular pel voltant de les Gavarres i que substitueix la cursa d'orientació que feien habitualment.

Una de les particularitats és que la marxa estava oberta de les 10 del matí a la una del migdia, però sense cap hora d'inici concreta per evitar acumulacions de gent. Aquesta ha estat una de les moltes activitats com la de l'empresa d'autobusos Teisa de Banyoles, que ha organitzat una cursa d'slot, on els cotxes eren rèpliques dels vehicles de la companyia fa cent anys.

La pluja, però, ha obligat a suspendre alguns actes, especialment aquells que tenien a veure amb els concerts. A la Bisbal d'Empordà, per exemple, estava prevista una actuació de músics en diferents balcons que s'ha acabat ajornant.