22 de desembre de 2020
22.12.2020
Diari de Girona

La capella del Trueta es trasllada després de 62 anys

La necessitat de reorganitzar espais per fer front a la pandèmia ha obligat a tancar-la i a obrir un nou oratori, que des d'ahir ja es troba situat a la planta baixa de l'hospital gironí

21.12.2020 | 23:38
El bisbe de Girona, Francesc Pardo (al centre), visitant ahir el nou oratori.

Religió. L'hospital Josep Trueta de Girona ha vist desaparèixer la capella de la novena planta, que havia estat inaugurada l'any 1958 i que al llarg de la seva història ha vist oficiar més de 8.000 misses, 7.541 bateigs i 498 casaments. La necessitat de reorganitzar el centre sanitari per fer front a la pandèmia ha fet que aquest espai de pregària s'hagi traslladat a la planta baixa, on ahir es va inaugurar el nou oratori.

La necessitat d'espai i de reorganització per fer front a la pandèmia de la covid-19 ha fet que el Bisbat de Girona i l'hospital Josep Trueta hagin decidit tancar la capella de la novena planta, que portava oberta des de 1958, i inauguressin ahir un nou oratori al vestíbul de la planta baixa.

Ahir al matí, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va visitar el nou espai, juntament amb el gerent de l'hospital, Joaquim Casanovas, i el responsable del servei d'Atenció Religiosa-Suport Emocional Psicològic del centre, mossèn Sebastià Aupí. Pardo va considerar que la nova ubicació «és molt adequada i facilitarà l'accés de la gent», alhora que va subratllar que el nou oratori «compta amb un ambient que convida al silenci, a la pregària, la reflexió i l'acolliment».

Segons s'assenyala en el decret de desafecció de l'antiga capella i de llicència del nou oratori, la decisió de fer aquest canvi d'emplaçament s'ha pres davant «la necessitat d'una reorganització dels espais de l'hospital per tal d'atendre les necessitats de la covid-19, així com la creixent activitat sanitària i docent del centre».

La proposta, concretament, va sorgir de la gerència del Trueta, que va comunicar la necessitat de canviar la ubicació de l'oratori per tal de poder tenir els espais necessaris per fer front a la pandèmia, tot proposant ubicar el nou a la planta baixa de l'hospital. Mossèn Aupí ho va veure convenient, de manera que el projecte s'ha acabat tirant endavant.

Al mateix decret s'hi especifica que es dona la corresponent llicència per al nou oratori i que aquest serà beneït i reservat únicament per al culte diví.

D'altra banda, i d'acord amb l'Institut Català de Salut, els objectes litúrgics de l'antiga capella seran destinats al nou oratori o bé es repartiran entre altres esglésies de la diòcesi. De moment, els bancs de fusta s'han repartit entre les parròquies de Medinyà i Flaçà; la sagristia s'ha portat a Sant Joan de Mollet; les làmpades, a la Catedral de Girona, i unes de les peces de més valor històric, els vitralls de la capella, s'exposaran properament al Museu d'Art de Girona. A més, des del Bisbat també s'ha realitzat un inventari de tots els objectes que hi havia a l'antiga capella i quin ha estat el seu destí, per tal de deixar-ne constància.

El tancament de l'antiga capella de la novena planta del Trueta, inaugurada l'any 1958, posa punt i final a un espai que, al llarg de 62 anys, ha vist oficiar-s'hi un total de 8.308 misses i 7.541 bateigs, l'últim dels quals encara va tenir lloc el passat estiu. Segons ha explicat el Bisbat en un comunicat, en molts casos es tractava de nadons que naixien a l'hospital i que els seus pares volien batejar abans de sortir-ne.

Pel que fa als casaments, se n'hi han arribat a celebrar 498, tot i que ara feia onze anys que la capella no n'acollia cap. La diòcesi de Girona explicla que, en alguns casos, aquestes unions matrimonials han estat protagonitzades per pacients del Trueta, en moments de molta vulnerabilitat i fins i tot en situacions de final de la vida.

Es tracta, doncs, d'un espai que, sense dubte, quedarà gravat en la memòria de molts gironins i gironines, que hi han viscut episodis importants de les seves vides.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit