"És un somni fet realitat". En Xavier, veí de Campdevànol, ha estrenat la temporada d'esquí aquest dijous amb unes pistes gairebé buides. Només uns 200 esquiadors han pujat fins a Vallter, la meitat del que hi hauria la vigília de Nadal en una temporada habitual.

Entre els esquiadors també hi ha gent de segones residències a qui el confinament perimetral els ha enxampat dins de la comarca. "Ha anat tot rodat", assegura un esquiador de Barcelona, que passarà el Nadal a Setcases. I a l'altra cara de la moneda, les empreses de serveis de Vallter, que han decidit no obrir per protestar contra el tancament, una mesura que fa "inviable" el seus negocis.

Uns 200 esquiadors han viscut el confinament comarcal del Ripollès per la covid-19 com una oportunitat per poder gaudir de l'esport i sense les aglomeracions habituals d'un dia de neu a Vallter 2000. "És com un somni perquè sempre està ple de gent", admetia Xavier Cunya, un esquiador de Campdevànol que preparava l'equip abans de poder pujar a pistes.

A partir del 26 de desembre començaria l'activitat forta de les festes de Nadal en aquesta estació. Amb les restriccions de la pandèmia, però, ja es preveia que seria més fluixa. El confinament comarcal que va entrar en vigor aquest dimecres ha deixat fora molts esquiadors que tenien previst pujar a pistes. D'altres, però, han estat més afortunats i s'han trobat que ja estaven a la comarca. És el cas de Santi Velasco, un barceloní que ha vingut amb la seva família a la segona residència que tenen a Setcases. "Va coincidir que ja teníem previst el 21 de desembre quan les fills acabaven l'escola i quedar-nos fins al 4 de desembre", afirma.

L'ambient, però, no és el mateix. "És una sensació també estranya, perquè no hi ha gent", admet Velasco, que ha lamentat les conseqüències econòmiques d'un tancament perimetral com aquest per al territori. "I que ho puguin aguantar", afegeix.

"És un luxe poder esquiar i està bé, però tampoc fa molta gràcia que no hi hagi gent", afirmava Iu Onada, un esquiador de Sant Joan de les Abadesses que trobava a faltar l'ambient habitual.

Les empreses de serveis de l'estació tanquen com a protesta

L'estació ha obert aquest dijous, vigília de Nadal, amb set pistes disponibles i cinc remuntadors en marxa. Ara bé, totes les empreses de serveis -escoles d'esquí, lloguer de material i el restaurant- no han obert com a protesta pel confinament comarcal. "Ens hem plantat", afirma Jaume Vilà, propietari de l'Escola Esquí Nord Sud de Vallter. Denuncia que la mesura fa del tot inviable els negocis d'aquestes empreses amb aquestes condicions. "L'estació estarà obert però sense clients; no podem més cèntims per llençar", afirma amb indignació.

Assenyala que només porten nou dies amb l'estació oberta i que, amb el confinament, no ho poden aguantar. "No s'han fet les coses ben fetes", lamenta i reclama amb urgència un pla de rescat immediat. Lamenta que ja començaven a tenir reserves per "sobreviure" fins al gener però que el tancament els ha dinamitat les previsions.

Recorda que l'afluència de gent a Vallter repercuteix directament amb l'economia de la comarca amb sectors com el primari, la restauració i també altres negocis com la construcció. Precisament aquest dijous a la tarda hi ha prevista una protesta amb treballadors i empreses del Ripollès afectades pel confinament perimetral.

El Govern va anunciar aquest dimecres destinar 4,3 milions en ajuts directes a la restauració, el turisme i el comerç del Ripollès i la Cerdanya.