La Policia Nacional de la província de Girona ha detingut 34 persones per tramitar parelles de fet per regularitzar estrangers.

Hi ha fins a 63 implicats en tres investigacions que s'han realitzat a diversos municipis gironins.

Aquest és el resultat del treball que fa el CNP en el marc de la lluita contra l'afavoriment de la immigració clandestina i que ha comptat amb la col·laboració de Policies Locals i la Inspecció de Treball.

Els implicats aparentaven relacions afectives, per així aconseguir la targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea a canvi de diners. · Les trames desarticulades haurien pagat entre 2.500 i 4.000 euros a les parelles de nacionalitat espanyola per aconseguir la targeta.

En una de les investigacions, una dona amb una minusvalidesa psíquica del 70% va ser coaccionada i enganyada perquè accedís a constituir-se en parella de fet.

Fruit de les operacions, s'han detingut 34 persones de diferents nacionalitats d'un total de 63 investigats a qui s'acusa de ser els presumptes autors d'un delicte de falsificació de documents, afavoriment de la immigració irregular i pertinença a grup criminal.

La investigació continua oberta a l'espera de la localització de la resta d'implicats en les trames, que no han pogut ser localitzats.

Les operacions policials s'han realitzat a partir de diverses fonts i segons el CNP, els ha permès deixar sense efecte entre d'altres, tots aquells tràmits administratius realitzats per aconseguir un permís de residència de forma fraudulenta.

Aprofitar-se d'una persona amb minusvalidesa

La primera d'elles es va iniciar a mitjans d'any, arran de la denúncia interposada per la parella sentimental d'una dona que pateix una minusvalidesa psíquica d'un 70%. On denunciava que aquesta estava sent coaccionada i enganyada per un ciutadà estranger perquè es fes parella d'un estranger en situació irregular, a fi que aquest aconseguís la residència a Espanya. A més li hauria sol·licitat que empadronés al domicili a diverses de persones, tot això amb la promesa de rebre una compensació econòmica a canvi.

Empadronaments massius a Llagostera

La segona investigació és fruit de la col·laboració amb la Policia Local de Llagostera després que detectés un elevat nombre d'empadronaments de ciutadans estrangers al municipi. Unes persones que no hi residien i que al seu torn, estaven estretament relacionats amb investigacions de la UCRIF del CNP a Girona que tenien a veure amb la concessió de permisos de residència gràcies a la constitució de parelles de fet fictícies.

Empreses fictícies

La tercera de les investigacions sorgeix a través de la col·laboració amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social en la lluita contra l'economia submergida i l'afavoriment de la immigració clandestina. En aquest cas van detectar l'existència de diverses empreses fictícies, sense activitat real, i amb elevats deutes pendents amb la Tresoreria.

D'aquestes empreses, els implicats havien presentat suposats contractes i nòmines per part dels ciutadans comunitaris, que atorgarien el dret al ciutadà estranger per aconseguir el permís de residència. D'aquesta manera acreditaven els mitjans de vida necessaris per mantenir la seva parella estrangera i així enganyar a l'administració.

Modus operandi similars

El modus operandi emprat en les tres trames descobertes és similar amb algunes matisacions. Els ciutadans estrangers s'empadronen i es fan parella de fet amb un ciutadà o ciutadana espanyola i formen la parella de fet en notaries de la ciutat de Girona, per a després posteriorment aconseguir la targeta de residència de familiar comunitària. Una autorització vàlida per a cinc anys que els permet la lliure circulació per tota la Unió Europea.

En el desenvolupament de les investigacions coordinades per la UCRIF de Girona hi han col·laborat Policies Locals de Girona, Salt, Llagostera, Cassà de la Selva, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. Han permès verificar i comprovar la falsificació tant d'empadronaments com de nòmines aportades pels ciutadans espanyols per fer una sensació de capacitat econòmica suficient.

Fins a 4.000 euros per la parella

Les indagacions de la policia a més, han posat al descobert que les trames desarticulades haurien pagat quantitats econòmiques que rondarien entre els 2.500 i els 4.000 euros a les parelles de nacionalitat espanyola per accedir a aquest il·lícit.

Fruit de les operacions, s'ha procedit a la detenció de 34 persones de diferents nacionalitats d'un total de 63 investigats. La investigació continua oberta a l'espera de la localització de la resta de persones que formarien part de les bandes.